Zaev: Dorëheqjet janë akt i lartë moral dhe etik, vijojnë vendime për përgjegjësi të konfirmuara vetëm sipas fakteve nga hetimi i ekspertëve

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, i drejtohet publikut dhe përfaqësuesve të mediave me kumtesë që ka të bëjë me fillimin e hetimit të ekspertëve dhe dorëheqjet e parashtruara për fatkeqësinë në KOVID Qendrën në Tetovë.

Fjalimin ua përcjellim në tërësi:

“Të nderuar qytetarë,

Pikëllimi dhe vuajtja që po kalojmë këto ditë së bashku me familjet dhe të afërmit e viktimave të aksidentit në Qendrën Kovid të Tetovës është i madh. Për të tretën ditë me radhë jemi dëshmitarë se tragjedia që ndodhi në 30 vjetorin e ditës së pavarësisë ngriti në nivelin më të lartë solidaritetin e qytetarëve, reagimin e institucioneve dhe përgjegjësinë e politikanëve.

I pranova dorëheqjet e ministrit të Shëndetësisë Venko Filipçe, të zëvendësministrit Ilir Hasani dhe të drejtorëve të spitalit të Tetovës Besimi dhe Etemi dhe i kuptoj si një akt të lartë moral dhe etik dhe si një demonstrim të integritetit dhe përgjegjësisë që është e pashmangshme në një madhësi të tillë aksidentet.

Autoritetet hetimore dhe gjyqësore po kryejnë një hetim jashtëzakonisht të plotë, profesional dhe të shpejtë që duhet të përcaktojë në detaje shkaqet e shpërthimit të zjarrit vdekjeprurës. Ekspertët mjeko -ligjorë nga Mjekësia ligjore federale gjermane gjithashtu do të kontribuojnë në ekspertizën dhe besueshmërinë e hetimit, për të cilin tashmë po realizohen zbulimet dhe aktivitetet përgatitore dhe për të cilat shpreh mirënjohjen time për aleatin tonë në NATO, Gjermaninë. 

Në këto momente të tragjedisë nacionale dhe mobilizimit të plotë të të gjitha kapaciteteve shtetërore dhe shoqërore rreth sqarimit të plotë të çështjes, ai shpreh mirënjohjen e tij për të gjithë aktorët që shpëtuan jetë njerëzish në një kohë jashtëzakonisht të shkurtër, dhanë informacion dhe analiza serioze gjatë hetimit. ofroi ekspertizë të lartë profesionale të huaj, tregoi një ndjenjë të jashtëzakonshme solidariteti dhe dhembshurie dhe demonstroi nivelin më të lartë të përgjegjësisë. 

Duke pasur parasysh se hetimi po zhvillohet me dinamikë të lartë dhe i njëjti është siguruar me nivel më të lartë të profesionalizmit, vlerësimi im dhe vendimin në dorëheqjet e parashtruara do ta bazoj vetëm në faktet që i marr nga hetimi, gjegjësisht vetëm në përputhje me arsyet e përcaktuara për shpërthimin e zjarrit.

Pres që kjo të ndodh shpejtë në periudhën e ardhshme për të cilën edhe njëherë apeloj deri te të gjitha institucionet për hetim të shpejtë dhe të plotë.

Përgjegjësi duhet të ketë dhe do të ketë, të përcaktuar qartë në bazë të fakteve të pakundërshtueshme forenzike, jo në bazë të llogaritjeve politike.

Apeloj deri te i gjithë populli, opinioni dhe përfaqësuesit e mediave të qëndrojmë të fokusuar në hetimin dhe faktet, për të ruajtur një frymë të fortë kombëtare , të angazhohemi, por edhe të durojmë., ta kalojmë së bashku këtë tragjedi dhe të ndihmojmë që të mos ndodhë më kurrë. 

Paralajmëroj se gjatë javës së ardhshme, në momentin e parë pasi hetimi i ekspertëve tregon përparim të ri dhe më serioz, do t’i shpall pikëpamjet e Qeverisë bazuar në faktet e hetimit, në një konferencë për shtyp ku do të përgjigjem në të gjitha pyetjeve nga mediat. 

Në ndërkohë, Qeveria, Ministritë dhe të gjitha institucionet kompetente mbeten të hapura dhe të qasshme për të gjitha pyetjet tuaja.

Këto ditë, vëmendja e komunikimeve publike është vetëm për shkak të nevojës që në asnjë mënyrë të mos ndikohet ndaj ritmit dhe cilësisë së hetimit, por tërë procesi zhvillohet tërësisht në mënyrë transparente dhe sipas standardeve dhe protokolleve më të larta institucionale.

Ju faleminderit”.