Zëvendëskryeministri Bytyqi në forumin “Bisedimet Strategjike Ekonomike” në Kroaci - Ekonomia e re zhvillimit të Maqedonisë së Veriut do të jetë plotësisht e përgatitur dhe konkurruese për hyrjen e vendit në BE

Zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, në kuadër të forumit “Bisedimet Strategjike Ekonomike”, i cili po mbahet në Savudria, Kroaci, përveç panelit të mëngjesit në të cilin foli për strategjitë, politikat dhe projektet e Qeverisë në sektorin energjetik, pasdite mori pjesë në sesionin interaktiv “Strategjitë ekonomike të Republikës së Maqedonisë së Veriut në periudhën pas pandemisë dhe progresi i procesit të negociatave të anëtarësimit në BE”, ku ai debatoi me Karmen Jeitler Sinçeli, anëtare e Këshillit Kombëtar (dhoma e ulët), të parlamentit të Republikës së Austrisë dhe zëvendës sekretare e përgjithshme e Asociacionit Austriak të Biznesit .

Në fjalën e tij, Zëvendëskryeministri theksoi se Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut në periudhën e kaluar ka punuar për të krijuar masa ndërhyrëse për të mbështetur ekonominë dhe qytetarët për t'u marrë me krizën e shkaktuar nga koronavirusi.

„Kriza e shkaktuar nga pandemia e koronavirusit pati efekt në ekonominë tonë siç pati në ekonomitë e mbarë botës, por Qeveria ka ndërmarrë hapa që kanë zbutur me të vërtetë ndikimin dhe ne tani po shohim rezultatet pozitive të masave ekonomike të ndërmarra me kohë. Përmes 6 pakove të ndihmës ekonomike, ne injektuam 1,2 miliardë euro në ekonomi, të cilat ndihmuan në ruajtjen e 80.000 vendeve të punës. Fatkeqësisht, 20.000 qytetarë tanë humbën punën, por ne kemi një plan që në një kohë shumë të shkurtër ata të kthehen në tregun e punës. Pakot e ndihmës ekonomike patën gjithashtu efekt pozitiv në lëvizjen e PBB-së, kështu që vitin e kaluar ne përfunduam me një rënie të PBB-së prej 4,1%, e cila do të kishte qenë një rënie shumë më drastike prej mbi 8% nëse nuk do të kishim ndërmarrë hapat kundër krizës”, tha Bytyqi.

Paralelisht me zbatimin e masave për mbështetjen e qytetarëve dhe ekonomisë, në kohë krize, Qeveria krijoi masa që do të stimulojnë zhvillimin e fuqizuar të kompanive, në mënyrë që sa më konkurrues të hyjnë në periudhën post-pandemike, tha zëvendëskryeministri.

„Pandemia ka përshpejtuar proceset që kanë qenë prej kohësh të nevojshme të ndodhnin në ekonominë tonë. Një nga ato procese është digjitalizimi, i cili po merr vrull. Përveç digjitalizimit, ajo që unë mendoj se është e qartë për të gjithë ne është se ne duhet të punojmë drejt afrimit dhe krijimit të vlerës së shtuar në prodhimin tonë. Krijimi i një tregu rajonal konkurrues është diçka që duhet të ndodhë nesër, kur tashmë është e qartë se prokurimi, për shembull nga Kina, është bërë një koncept i paqëndrueshëm dhe ne të gjithë duhet të punojmë për të krijuar një zgjidhje për këtë problem. Sa më shpejt të hedhim hapin, aq më shpejt të gjithë do të ecim përpara. Konkurrentshmëria rajonale e vendeve të Ballkanit Perëndimor është për të mirën e të gjithëve, të gjithë qytetarëve dhe natyrisht edhe të biznesit”, nënvizoi zëvendëskryeministri.

Bytyqi shtoi se  po punohet vazhdimisht në përmirësimin e klimës së biznesit dhe krijimin e masave që do të stimulojnë më tej rritjen dhe zhvillimin e ekonomisë dhe shtoi se ekonomia e re zhvillimit të Maqedonisë së Veriut do të jetë plotësisht e përgatitur dhe konkurruese për hyrjen e vendit në Bashkimin Evropian.

„Tani jemi duke punuar në harmonizimin e tarifës sonë doganore me rregulloret e BE-së, mbështetja jonë për investimet e huaja është gjithashtu në përputhje me rregullat evropiane, që do të thotë vetëm një, klimë biznesi e parashikueshme. Maqedonia e Veriut po krijon ekonominë e saj të re të zhvillimit që do të jetë plotësisht e përgatitur për të pritur hyrjen në BE”, përfundoi zëvendëskryeministri për çështjet ekonomike Fatmir Bytyqi, duke folur në panelin interaktiv “Strategjitë ekonomike të Republikës së Maqedonisë së Veriut në periudhën pas pandemisë dhe progresi i procesit të negociatave të anëtarësimit në BE”, që u zhvillua gjatë forumit “Bisedimet Strategjike Ekonomike”.