Kovaçevski: Me “Ballkanin e Hapur” ndërmarrim masa konkrete që bashkërisht të ballafaqohemi me krizën për energjenca dhe ushqim

 

Në kuadër Samitit të sotëm “Ballkani i Hapur”, Kryeministri Dimitar Kovaçevski së bashku me liderët e rajonit, mbajtën konferencë për shtyp, ku liderët nga rajoni dërguan mesazhin se si shtete dhe si qeveri solidarizohemi edhe në ballafaqim  të përbashkët me sfidat në periudhën e dimrit, para së cilës gjendet e gjithë bota.

Në vazhdim është fjalimi integral i Kryeministrit Kovaçevski në konferencën për shtyp:

“Sot ishte shumë ditë e rëndësishme për rajonin.
 
Nga ky Samit i Ballkanit të Hapur, ne jemi të gjithë këtu së bashku për të dërguar një mesazh se, si shtete dhe si qeveri, qëndrojmë në solidaritet dhe ndërmarrim hapa konkretë për të përballuar bashkërisht krizën në të cilën ndodhet Evropa dhe vendet tona. Dimri i ardhshëm do të jetë i gjatë dhe do të jetë më i vështiri që nga Lufta e Dytë Botërore, si për ne ashtu edhe për mbarë botën. Por, duke gjykuar nga të gjitha bisedat e sotme, është më mirë ta tejkalojmë së bashku sesa vetëm.

Ky është thelbi i Ballkanit të Hapur, ndërlidhja, solidariteti, fqinjësia e mirë, të gjitha në funksion të përmirësimit të jetës dhe standardit të qytetarëve. Këtë e kemi parasysh edhe në këtë kohë krize, por nuk është diçka e re për ne, tashmë si fqinjë të mirë kemi ndihmuar njëri-tjetrin gjatë krizës me KOVID-19, por edhe gjatë fatkeqësive që kanë ndodhur në vendet tona. Është e natyrshme t'u drejtohemi atyre që janë më të afërt me ne dhe të punojmë së bashku për të mirën e të gjithë qytetarëve tanë.
 
Ne punojmë ngushtë së bashku për të siguruar qasshmërinë e ushqimit dhe kemi rënë dakord të ndihmojmë njëri-tjetrin fillimisht nëse përballemi me mungesa në tregjet e brendshme si rezultat i krizës globale. Këtu bëhet fjalë për produktet ushqimore bazë për të cilat nuk do të kemi ndalime tregtare. Do të mundësojmë rrjedhjen e tyre të qëndrueshme dhe të pandërprerë, pa asnjë kufizim. Edhe nëse vendosim një ndalim eksporti, ai nuk do të zbatohet për vendet e Ballkanit të Hapur.

Ne si Qeveri në Maqedoninë e Veriut kemi punuar për një kohë të gjatë në rritjen e prodhimit vendor të ushqimit, por atë që e kemi arritur sot përmes nënshkrimit të Marrëveshjes së Bashkëpunimit dhe krijimit të mekanizmave të sigurisë ushqimore, e shohim më gjerësisht dhe veprojmë si një rajon që kujdeset për qytetarët e vet dhe ofrojmë një alternativë në zgjidhjen e çështjeve ekzistenciale në këto kohë të vështira.
Kjo është një nga disa zgjidhjet mes fqinjëve të mirë.
 
Me nismën e Ballkanit të Hapur, treguam se Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Shqipëria bënë hapin e duhur, në një moment kyç. Duke zgjidhur bashkërisht çështjet thelbësore. Edhe sot, ashtu si dje, me hapjen e Panairit të parë ndërkombëtar të verës, ushqimit dhe turizmit, në të cilin siguruam ndërlidhje, një mundësi për zhvillimin e ekonomive rajonale dhe vendase, si dhe prosperitetin e rajonit.

Ky Panair nuk do të ishte i mundur nëse do të kishim vendosur ta bënim të gjithë individualisht. Nuk do të dukej si Panairi më i mirë i bërë ndonjëherë në Evropë dhe më gjerë, por ndoshta do të ishin ekspozita të vogla verërash që do të mbaheshin në tre vende individuale. Prandaj dua të falënderoj të gjithë ata që morën pjesë në realizimin e këtij panairi. Dëshiroj të falënderoj veçanërisht nikoqirët, Republikën e Serbisë, Presidentin, Kryeministren dhe ekipet e tyre që bënë të mundur që kjo të ndodhë këtu në Beograd.

Krahas hapave tanë konkretë për zgjidhjen e problemit shqetësues të mungesës së ushqimit me të cilin po përballet bota, ne ramë dakord sot për një çështje tjetër të rëndësishme, që është bashkëpunimi në energjetikë dhe përballja me krizën energjetike.

Para së gjithash do të përmirësojmë kushtet për tregtinë ndërkufitare të energjisë elektrike. Këtu diskutohet për mundësinë e bashkëpunimit ndërmjet bursës së Serbisë dhe operatorit maqedonas të një tregu të organizuar të energjisë elektrike.

Dua të theksoj se Republika e Maqedonisë së Veriut angazhon të gjitha kapacitetet e prodhimit të energjisë, prodhimi vendor duhet të mbulojë 100% të tregut të rregulluar.

Në temën e energjisë nga burimet e ripërtërishme, dua të theksoj se ajo që po zbatojmë aktualisht në vend, si përvojë, mund të përdoret në nivel rajonal dhe për këtë ka shumë pika me interes për të gjitha vendet e rajonit.
 
Konsolidimi i sistemeve elektrike të çdo shteti, veçanërisht me kapacitetet financiare që disponojnë tre vendet tona, është praktikisht i pamundur nëse çdo vend e bën individualisht. Por nëse punojmë së bashku në afat afatmesëm dhe afatgjatë për ngritjen e kapaciteteve të reja prodhuese të energjisë elektrike, veçanërisht të energjisë bazë dhe veçanërisht të energjisë nga burimet e ripërtërishme të energjisë, atëherë do të bëjmë shumë më shpejt dhe shumë më tepër së bashku për shtetet dhe për të gjithë qytetarët.

Ne si Qeveri e Republikës së Maqedonisë së Veriut i kemi vënë në funksion të gjitha potencialet energjetike, por siç theksoi Presidenti Vuçiq, nëse kemi kapacitete prodhuese, njëkohësisht kemi edhe mungesë të lëndëve të para për prodhimin e energjisë elektrike, të cilat janë ose në Serbi apo Shqipëri, prandaj ky bashkëpunim rajonal është jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Tashmë kemi një marrëveshje për bashkëpunim në mbrojtjen nga fatkeqësitë për Ballkanin Perëndimor, në mënyrë që vendet të mund të ndihmojnë njëra-tjetrën, sipas kapaciteteve në dispozicion. Por tani po thjeshtojmë procedurat dhe po shkurtojmë kohën e nevojshme për vendosjen e ndihmave, aty ku është më e nevojshme, ndërsa po intensifikohet bashkëpunimi në uljen e rreziqeve nga fatkeqësitë.
 
Ne gjithashtu u angazhuam që së bashku të inkurajojmë investimet në sektorin kinematografik dhe audiovizuale, si dhe të angazhojmë artistë dhe profesionistë të filmit nga Ballkani Perëndimor, duke lehtësuar lidhjen mes tyre.

Kjo ndërlidhje e rajonit që patëm sot, por edhe dje në Panair, është një hap përpara drejt arritjes së qëllimit tonë të përbashkët për bashkëpunimin ekonomik dhe konsolidimin e ofertës sonë në tregjet evropiane dhe botërore dhe me këtë rrjedhimisht konkurrencë më të madhe dhe shanse reale në ofrimin e një standard jetese më të mirë për qytetarët.
 
Individualisht, nëse veprojmë në tregun botëror dhe përballë investitorëve globalë, jemi më të dobët, por nëse veprojmë së bashku, atëherë shanset për të tërhequr investime të huaja direkte në rajon janë shumë më të mëdha dhe mundësia e mbajtjes së investitorëve të huaj ekzistues nga industritë e mëdha është gjithashtu më e madhe këtu në rajon gjatë përhapjes së tyre.

Prandaj potenciali për ndërlidhjen e rajonit në këtë drejtim ishte një nga pikat e interesit në takimin e sotëm, për të cilin mendoj se arritëm në një marrëveshje që do të punojmë së bashku për bashkëpunim dhe mundësi për të arritur zhvillim në këtë drejtim”.