Kovaçevski: Të zhvillojmë së bashku një Ballkan premtues, verërat, ushqimi dhe muzika maqedonase ia vlen të përjetohen

Kryeministri Dimitar Kovaçevski  mbajti fjalim në mbrëmjen maqedonase, e cila mbahet në kuadër të Panairit të verës, ushqimit dhe turizmit në kuadër të Ballkanit të Hapur.

Në vazhdim fjalimi i Kryeministrit Kovaçevski në tërësi:

“Së pari dua t'ju falënderoj të gjithëve për ardhjen, por para së gjithash dua t'ju falënderoj presidentin Vuçiq sepse nëse nuk do t'i zgjidhnim të gjitha problemet që ekzistonin midis Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë, nuk do të ishte e mundur të kishim realizuar mbrëmjen tuaj në një vend tjetër,  dhe të bëni mbrëmjen tuaj në një vend tjetër është e mundur vetëm nëse ndiheni si në shtëpinë tuaj.

Dua të falënderoj kryeministrin e Malit të Zi, ministrat nga Mali i Zi. Kryeministrit të Shqipërisë, ministrave nga Shqipëria që janë të pranishëm këtu sonte.

Dua të falënderoj edhe ish-kryeministrin e Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, i cili praktikisht është themeluesi i nismës Ballkani i Hapur, së bashku me kryeministrat Rama dhe presidentin Vuçiq.

Dua të falënderoj edhe miqtë tanë nga Shtetet e Bashkuara, Ambasadori Hill është këtu. Këtu janë edhe përfaqësuesit e Fondacionit të Shoqërisë së Hapur.

Këtu janë edhe kryetarët e odave të tregtisë, përfaqësuesit e odave të tregtisë.

Megjithatë, ajo që është më e rëndësishmja këtu janë përfaqësuesit, drejtorët, menaxherët e kompanive që bashkëpunojnë mes Maqedonisë së Veriut, Serbisë, Shqipërisë, Malit të Zi, shpresoj që edhe kompanitë boshnjake të jenë këtu, kompanitë kosovare të jenë këtu. , shpresojmë që të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor do të jenë këtu.

Sepse kjo është e vetmja iniciativë që është vendase dhe origjinale, që buron nga ne, të gjitha iniciativat e tjera unë i respektoj, dhe procesi i Berlinit dhe të gjitha integrimet e tjera, por janë iniciativa që vijnë nga jashtë, dhe kur shikoj sa mysafrë ka,gjithmonë sa duhet të shkurtojmë listën e samiteve kur shkojmë, prandaj njerëzit duan, si drejtorët, ashtu edhe politikanët, dhe të gjithë të shkojnë në takimet e Open Balkan, prandaj i konsiderojnë të tyret.

Pse kemi sot panairin më të mirë, sipas fjalëve të presidentit Vuçiq, të mbajtur ndonjëherë në Evropë, një panair të verës, ushqimit dhe turizmit.

Sikur ta bënim ne në Maqedoninë e Veriut, unë di shumë pak për verën, panairi nuk do të ishte i mirë. Nëse presidenti Vuçiq e ka bërë i vetëm në Beograd, ai nuk di për shitje, sepse unë kam punuar në kompani për 20 vjet. Nëse Rama e ka bërë në Shqipëri, ai di shumë për artin, por kur mbledh në një vend një ekspert të verës, një ekspert shitjesh dhe një artist të madh, atëherë vera, biznesi dhe arti shkojnë bashkë dhe prandaj kemi panairin më të mirë.

Slogani i performancës sonë në këtë panair është "shijoni jetën", prandaj ju ftoj të gjithëve të shijoni verërat maqedonase, të shijoni ushqimet maqedonase, të shijoni muzikën maqedonase dhe në fund, kur ju pëlqen, në këto dy ditë të mbetura në Panairi i Beogradit të vini në Maqedoninë e Veriut dhe të shijoni një aventurë të mrekullueshme maqedonase, ju uroj një mbrëmje të këndshme dhe ju falënderoj edhe një herë”.