Kovaçevski: Ne ofrojmë një klimë të favorshme biznesi dhe mundësi për transformim të shpejtë energjetik të vendit

Kryeministri Dimitar Kovaçevski, i shoqëruar nga ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovana Trençevska dhe kryetari i komunës Kostadin Kostadinov, vizituan sot objektin prodhues të kompanisë MAX në Strumicë. Gjatë vizitës, Kryeministri Kovaçevski bisedoi me ekipin menaxhues dhe punonjësit për shfrytëzimin e masave dhe politikave të suksesshme të Qeverisë për ekonominë.

Në vazhdim deklaratën e plotë të Kryeministrit Kovaçevski.

“Është një ndjenjë e mirë kur sheh një kompani vendase që bën çdo përpjekje që të jetë ndër më të mirat në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Ndjenja është edhe më e mirë kur sheh teknologjitë më të fundit botërore dhe staf profesional të implementuar në procesin e prodhimit.

Sot pata rastin të vizitoj kompaninë MAKS këtu në Strumicë dhe jam shumë i impresionuar nga puna e tyre. Ajo që më ka habitur veçanërisht është se kjo kompani ka filluar të punojë 30 vite më parë me vetëm një punonjës dhe sot ka 165 punonjës, ndjek dhe zbaton të gjitha standardet më të fundit dhe ofron punë të paguara mirë. Kjo është dëshmi se kur ke një vizion për zhvillim, nuk ka kufij për përmbushjen e qëllimeve të vendosura, por edhe dëshmi e menaxhimit të suksesshëm të biznesit, punës së përkushtuar dhe ekipore.

Natyrisht, ne si shtet, duke zbatuar politika në interes të qytetarëve dhe kompanive, mundësojmë një klimë të favorshme biznesi në vend. Si Qeveri pro-evropiane, premtuam se do të mbështesim ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, me ndihmën e drejtpërdrejtë financiare të shtetit dhe me një sërë masash, po e bëjmë këtë edhe në vepër.

Në kushtet e një krize të rëndë ekonomike dhe energjetike, ne promovojmë vende pune të paguara mirë, krijojmë kushte për investime të reja, kthejmë paratë tek qytetarët dhe sigurojmë likuiditet për kompanitë kur është më e nevojshme, siç është rasti me kompaninë MAX.

Pothuajse të 165 punonjësit kjo kompani u siguron rritje të vazhdueshme pagave, falë masës shtetërore për subvencionimin e kontributeve në rritjen e pagave, të cilën e përdor vazhdimisht prej disa vitesh.

Kompania është gjithashtu ndër të parat që ka investuar disa vite më parë në fotovoltaikë për prodhimin vetanak, si dhe financimin e saj, gjë që është vërtet për t'u përshëndetur.

Nga ekipi menaxhues jam informuar se vazhdimisht i rrisin  investimet në panele të reja dhe me këtë tani kanë një kapacitet të instaluar prej 1350 kilovat orë energji elektrike, e cila në kushtet e krizës energjetike u siguron energji elektrike më të lirë që e përdorin në  procesin e prodhimit.

Kjo praktikë pozitive duhet të jetë një nxitje për kompanitë e tjera në vend që të ndjekin shembullin dhe të investojnë në burimet e rinovueshme të energjisë për qëllimet e tyre.

Tashmë janë në fuqi ndryshimet ligjore për lehtësimin e procedurës për instalimin e fotovoltaikëve, me të cilat procedura thjeshtohet dhe lehtësohet tërësisht, nuk ka më burokraci të panevojshme dhe procedura që më parë zgjati deri në një muaj, tashmë është reduktuar në vetëm një ditë.

Natyrisht, qëllimi përfundimtar është që të gjithë së bashku të kontribuojmë në një zbatim më të shpejtë të transformimit drejt energjisë së gjelbër në Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe të zvogëlojmë varësinë nga importi i energjisë elektrike.

Dhe transformimi energjetik në vend ka filluar.

Investimet në energji për të cilat ne jemi të përkushtuar seriozisht sepse janë dëshmuar të jenë vendimtare në përballimin e krizës në periudhën afatshkurtër, afatmesme dhe afatgjatë.

Fillon faza e ndërtimit të termocentralit diellor 100 megavat në Oslomej. Investimet që na presin përfshijnë termocentralin e madh fotovoltaik Stipion 400 megavat, me zhvillimin e bujqësisë nga kompania e njohur franceze AKUO dhe ndërtimin e termocentralit të madh të erës së Virovit nga kompania e njohur gjermane ËPD.

Janë lidhur kontratat për primet për ndërtimin e 130 megavateve të termocentraleve fotovoltaike. Në periudhën e ardhshme do të fillojë të funksionojë edhe termocentrali më i madh me erë 25 megavat në Sveti Nikollë. Pritet që nga 200 deri në 300 megavat të termocentraleve diellore të përfshihen në sistem deri në fund të vitit 2023.

Fillon faza e ndërtimit të termocentralit diellor 100 megavat në Oslomej. Investimet që na presin përfshijnë termocentralin e madh fotovoltaik Stipion 400 megavat, me zhvillimin e bujqësisë nga kompania e njohur franceze AKUO dhe ndërtimin e termocentralit të madh të erës së Virovit nga kompania e njohur gjermane ËPD.

Janë lidhur kontratat për primet për ndërtimin e 130 megavateve të termocentraleve fotovoltaike. Në periudhën e ardhshme do të fillojë të funksionojë edhe termocentrali më i madh me erë 25 megavat në Sveti Nikollë. Pritet që nga 200 deri në 300 megavat të termocentraleve diellore të përfshihen në sistem deri në fund të vitit 2023.

Pas 30 vitesh presim që më në fund të nisë zbatimi i projektit të HEC-it Chebren. Projekti ka një investim të vlerësuar prej 800 milionë euro.;

Investimet në energji janë interesi ynë në të ardhmen.

Dhe sot, tani, në kushtet e krizës ekonomike dhe energjetike, po bëjmë çmos që askush të mos mbetet vetëm të përballet me krizën. Vetëm në vitin 2022 kemi siguruar dy paketa masash kundër krizës me një vlerë totale mbi 760 milionë euro. Paketat që, sipas Bankës Botërore, janë paketa më e madhe mbështetëse në rajon, të destinuara për qytetarët për të mbështetur përballimin e krizës energjetike.

Përveç subvencionimit të energjisë elektrike për 80 për qind për amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël, rritjen e pagës dhe pensioneve minimale dhe mesatare, kujdesin për kategoritë më të cenueshme të qytetarëve dhe pensionistëve me ndihmë shtetërore prej 3.000 deri në 6.000 denarë, ne ofrojmë edhe energji elektrike më të lirë me Synimi përfundimtar është ulja e çmimeve të produkteve ushqimore bazë dhe funksionimi i qetë i institucioneve jetike.

Ne ofrojmë energji elektrike më të lirë prej 80 euro për megavat/orë për kompanitë që prodhojnë produkte ushqimore bazë. Me këtë vendim do të stabilizohen çmimet e produkteve ushqimore bazë, bukës, miellit, qumështit dhe produkteve të qumështit, vajit ushqimor, mishit dhe shpendëve, produkteve të bukës, industrisë së mishit dhe shpendëve. Tashmë është bërë e ditur publikisht nga prodhuesit e produkteve bazë se me një vendim të tillë çmimet duhet të ulen për të paktën 10%.

Këtu në Strumicë, por edhe në mbarë vendin, shkollat ​​fillore dhe të mesme publike do të kenë rrymë më të lirë me çmim prej 95 euro për megavat/orë.

Elektriciteti më i lirë ofrohet edhe për ndërmarrjet publike në fushën e ujësjellësit dhe largimit të ujërave të zeza. Ata do të paguajnë një çmim prej 95 euro për megavat orë.

E them çdo ditë dhe do ta përsëris edhe këtu nga Strumica. Si një qeveri serioze, pro-evropiane, ne jemi të fokusuar fuqishëm, në një nga dimrat më të vështirë që kemi përpara, tek qytetarët që të kenë akses në ushqim, energji elektrike dhe kompanitë që operojnë.

Ne vazhdojmë të kujdesemi për të gjithë, politikat e integrimit evropian që na sjellin stabilitet dhe përparim, por edhe një të ardhme më të mirë për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm. Sigurisht, ne nuk jemi vetëm në këtë rrugë. Kemi mbështetje të fuqishme nga shtetet anëtare të BE-së, dhe dëshmi për këtë është granti i paralajmëruar prej 80 milionë eurosh, të cilin Republika e Maqedonisë së Veriut do ta marrë nga BE-ja si mbështetje për buxhetin e shtetit.

“Menaxhmentit dhe punonjësve të kompanisë MAKS i uroj shumë suksese në arritjen e qëllimeve të tyre dhe investime të reja që do ta zhvillojnë kompaninë dhe në këtë mënyrë do të nxisin rritjen dhe zhvillimin ekonomik të vendit”, tha kryeministri Kovaçevski.