Të fokusuar në anëtarësimin në BE dhe në kultivimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore, me NATO-n garantojmë sigurinë tonë dhe kontribuojmë në sigurinë kolektive, lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit mbeten prioritetet tona

 “Politika e jashtme, e sigurisë dhe e mbrojtjes, sfidat dhe mundësitë për sigurimin e bashkëpunimit dhe sigurisë ndërkombëtare” ishte tema e panelit të dytë të sotëm në kuadër të konferencës vjetore “Viti i mundësive të reja”, ku morën pjesë ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, ministrja e Mbrojtjes, Sllavjanka Petrovska dhe ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, si dhe dekani i Fakultetit për Siguri – Shkup, prof.dr. Nikolla Dujovski dhe kryetari i Këshillit Euro-Atlantik Ismet Ramadani.

Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani përmes video-fjalimit nga Brukseli, ku në cilësinë e kryesuesit të OSBE-së po viziton institucionet e NATO-s dhe BE-së, theksoi se politika e jashtme mbetet e fokusuar në realizimin e qëllimit strategjik kyç: Anëtarësim në Bashkimin Evropian përfshirë vitin 2030. Në këtë kontekst, prioritet kryesor mbetet kultivimi i marrëdhënieve të mira fqinjësore, duke përfshirë dialogun me Republikën e Bullgarisë.

“Sa i përket Bullgarisë, ne kemi synime të sinqerta për të rikthyer trendin pozitiv të dialogut dhe bashkëpunimit, të krijuar vitin e kaluar, megjithëse në një periudhë afatshkurtër zgjedhjet e ardhshme janë një rrethanë rënduese për progresin e marrëdhënieve dypalëshe.

Gjithsesi, ne mbetemi të përkushtuar për qetësimin e tensioneve dhe eskalimin e atmosferës së krijuar, gjë që u reflektua edhe në reagimet joproporcionale për një rast të vetëm, për të cilin shteti mori menjëherë të gjitha masat për zbardhjen e tij. Është e rëndësishme të mos lejohen tendencat provokuese në të dyja anët e kufirit për të rrëmbyer procesin në një drejtim që nuk do të jetë me interes për të dyja vendet.

Por në secilin rast është në interes të aktorëve të tretë, me të cilët nuk kemi shumë të përbashkëta”, tha Osmani, duke shtuar se këtë vit vendi ka një mundësi të jashtëzakonshme që të dëshmohet si partner kredibil i bashkësisë ndërkombëtare, përmes kryesimit të OSBE-së, SHBA- Karta e Adriatikut, si dhe me Procesin e Bashkëpunimit në Evropën Juglindore.

Në panel, ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska u fokusua në qëndrimin e Maqedonisë së Veriut në raport me sfidat e sigurisë së kontinentit dhe vuri në dukje përfitimet për vendin e anëtarësimit në Aleancë në të cilën 30 vende janë të bashkuara në garantimin e sigurinë e secilit centimetër të territorit aleat.

“Shumë herë në periudhën pas 24 shkurtit të vitit 2022 kam marrë të njëjtën pyetje - a është e sigurt Maqedonia e Veriut? Përgjigja, pa dyshim, e thënë qartë dhe me zë të lartë - PO. Edhe sot, së bashku me vendet përparimtare, të bashkuar nga vlerat dhe idealet bashkëkohore, atdheu ynë garanton sigurinë e vet dhe jep kontributin e vet për sigurinë kolektive në NATO”, tha ministrja.

Lidhur me zhvillimin e mbrojtjes dhe Armatës, Petrovska theksoi se për të pasur një Armatë të fuqishme investojmë në pajisje dhe modernizim, por nuk duhet harruar edhe kapaciteti njerëzor dhe në këtë kontekst shpjegoi ndryshimet në Ligjin për shërbim në Armatë vitin e kaluar, që sollën pako përfitimesh për ushtarakët, si dhe zgjidhjen ligjore për punonjësit e mbrojtjes, e cila është në fazën përfundimtare të zhvillimit.

“Nuk mund të kesh një Armatë të fuqishme nëse mbështetesh vetëm në pajisje dhe armatime duke lënë pas dore kapacitetin njerëzor. Pikërisht ky ishte edhe qëllimi i sjelljes së këtyre ndryshimeve dhe plotësimeve në Ligjin për shërbim në Armatë, me të cilat kontribuuam edhe më shumë në ngritjen e standardit të pjesëtarëve të armatës maqedonase, dhe në të njëjtën kohë, ajo që është më e rëndësishmja – krijuam kushte për tërheqjen e kuadrove të reja.

Mund të përmend vetëm disa përfitime - rritja e rregullt e pagave, harmonizimi me pagën minimale, pagesa e mëtejshme nga puna për çdo ushtar që mbush 45 vjeç dhe atë në një shumë që lidhet me pagën mesatare, më tej shtesat e qirasë që janë gjithashtu një motivim shtesë apo rritje të mëtejshme të standardit, por njëkohësisht hapet mundësia edhe për bursa për personelin e ri”, tha ministrja në panel.

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, duke iu përgjigjur pyetjes se si MPB-ja nga aspekti i sigurisë së brendshme ballafaqohet me krimin e organizuar, trafikun e drogës dhe korrupsionin, si dhe problemin e migrantëve, si sfida të sigurisë që nuk njeh shtete dhe kufij, tregoi se viti 2022 për Ministrinë e Brendshme ishte vit i suksesshëm me 2.4 ton drogë të sekuestruar me një vlerë totale rreth 6 milionë euro, me rreth 20 ton prekursorë për prodhimin e drogave sintetike dhe me rekord prej 10.3 ton drogë të asgjësuar.

Ai rikujtoi se në vitin 2022 janë kapur 15 grupe kriminale me 79 anëtarë, numri më i madh në fushën e tregtisë së paligjshme të drogës - 12, i përbërë nga 51 anëtarë, si dhe janë parandaluar gjithsej tetë transporte ndërkombëtare, gjashtë prej të cilave për marihuanë dhe nga një për kokainë dhe heroinë.

“Lufta kundër trafikut të drogës dhe armëve, si dhe lufta kundër korrupsionit, mbeten ndër prioritetet kryesore të Ministrisë së Punëve të Brendshme edhe në vitin 2023. Nëse 2021-shin e mbyllëm me një rritje mbi 50 për qind të funksionit të zbulimit të krimeve të policisë lidhur me korrupsionin dhe parandalimin e veprimeve korruptive në vlerë prej rreth 149 milionë denarë, në vitin 2022 kemi zbuluar 124 vepra korruptive, për të cilat janë paraqitur penalisht 164 autorë, për të cilët kanë shkaktuar dëme materiale prej mbi 227 milionë denarë.

Të gjithë së bashku do të vazhdojmë ta luftojmë atë betejë, për një shoqëri më të mirë, për një shtet më të mirë”, theksoi ministri Spasovski, duke shtuar se MPB-ja përveç luftës kundër krimit në vitin 2023, do të vazhdojë edhe me rikonstruim dhe ndërtim të objekteve dhe stacioneve policore, projekt ne të cilin deri tani ishte përfshirë numër dhe komisariat, projekti me të cilin deri më tani janë mbuluar një numër i lakmueshëm prej 78 objektesh të rindërtuara me efikasitet energjetik dhe në nivel ndërkombëtar theksoi rëndësinë e 50-vjetorit jubilar.

Konferenca rajonale evropiane, kryesimi i së cilës i është besuar Republikës së Maqedonisë së Veriut, pikërisht kur vendi ynë feston jubileun - 30 vjetorin e anëtarësimit në organizatën e dytë më të madhe në botë për nga anëtarësimi.
Dekani i Fakultetit të Sigurisë pranë Universitetit "Shën Klimenti i Ohrit", Prof. Dr. Nikolla Dujovski, u fokusua në rezultatet e policisë nga aspekti shkencor, akademik.

“Sipas raporteve të shumta, Maqedonia e Veriut është vendi më i sigurt në Ballkanin Perëndimor dhe vazhdon të jetë faktor stabiliteti në rajon. Sipas premisave të përgjithshme të sigurisë, shifrat nga lufta kundër krimit të përgjithshëm, siguria në trafik, siguria kufitare dhe migrimet janë në përmirësim të vazhdueshëm që dëshmon përkushtimin e udhëheqjes së Ministrisë së Brendshme, Qeverisë dhe partnerëve tanë ndërkombëtarë të cilët janë duke marrë pjesë me përkushtim në ngritjen e kapaciteteve që Ministria të vazhdojë të jetë shtyllë e shtetësisë dhe garantuese e sigurisë së secilit prej qytetarëve tanë”, tha Prof. Dr Dujovski.

Kryetari i Këshillit Euroatlantik, Ramadani, tha: “Një gjë është e sigurt, shteti me anëtarësimin në NATO e përforcoi sigurinë e tij dhe sigurinë e qytetarëve.

Me anëtarësimin në NATO, kaluam nga siguria individuale në atë kolektive, siguri për të cilën tani kujdesen të gjithë 30 aleatët. Anëtarët e NATO-s ndërtojnë partneritete me 40 vende të tjera anembanë botës dhe Aleanca është një ombrellë sigurie për 1 miliard njerëz. Nuk mund të themi se një vend po shkon në drejtimin e gabuar, nëse ai vend është i sigurt, nëse është anëtar i NATO-s, nëse tashmë është në rrugën drejt Bashkimit Evropian”.