Kovaçevski: Instaluam 152 megavat për vetëm një vit

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, në vazhdimin e debatit në Kuvend, foli për të arriturat në sektorin energjetik dhe rritjen e pagave gjatë kësaj Qeverie.

“Deri në vitin e kaluar kur u bëra Kryeministër, është e vërtetë që importohej 30% deri në 35% e energjisë elektrike, tani nëse shikoni të dhënat për këtë janar, 18%, 83% e prodhimit vendor importohet sepse prodhimi vendor u rrit për 40% krahasuar me një vit më parë.

Kur flasim për kapacitet të instaluar, vetëm vitin e kaluar në vend janë instaluar 152 megavat kapacitet prodhues të energjisë elektrike, që është e barabartë me kapacitetet që janë ndërtuar prej vitesh, përkatësisht Kozjak, Sveta Petka dhe parku i erës Bogdanci, i cili mund të furnizojë me energji elektrike dhe furnizon me energji elektrike pesë qytete në Maqedoninë e Veriut.

Sa u përket pagave, më lejoni t'ju them vetëm disa fakte. Në vitin 2012, paga mesatare ishte 20.900 denarë, paga minimale 8.050 denarë. U deshën 4 paga mesatare për të mbuluar shportën minimale të konsumit në vitet kur nuk kishte luftë dhe kur nuk kishte inflacion të shkaktuar nga lufta në hambarin më të madh të Evropës.

Në vitin 2013, paga mesatare ishte 21.000 denarë, për të mbuluar një shportë konsumi nevojiteshin 4 paga mesatare minimale, sepse edhe atëherë paga minimale ishte 8.050 denarë.

“Sot paga mesatare është 34.000 denarë, paga minimale është 18.000, që do ta bëjë pagën mesatare mbi 20.000 denarë në muajin mars, dhe për të mbuluar shportën konsumatore nevojiten 2,4 paga minimale në kushtet e inflacionit të shkaktuar nga lufta në Ukrainë “, tha Kryeministri Kovaçevski.