Kovaçevski për “CIVIL MEDIA”: Me planin e rritjes morëm konfirmimin më konkret nga BE-ja për anëtarësim deri në vitin 2030

“Ky Plan i Rritjes është mesazhi më konkret politik i Bashkimit Evropian, se pret që Maqedonia e Veriut të jetë pjesë e familjes evropiane, në afatin ambicioz dhe të arritshëm të vitit 2030”, tha kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut , Dimitar Kovaçevski, në një intervistë për CIVIL MEDIA.

“Ky instrument europian për mbështetjen e reformave dhe zhvillimit të Ballkanit Perëndimor është në vlerën 6 miliardë euro, për periudhën 2024-2027. Ai përbëhet nga 2 miliardë euro grante dhe 4 miliardë euro kredi koncesionare. Dhe prej tyre afër 1 miliard euro mund të shfrytëzojë Republika e Maqedonisë së Veriut”, tha kryeministri dhe shpjegoi se cilat janë përfitimet për qytetarët dhe kompanitë, edhe para anëtarësimit të plotë.

“Plani i rritjes që Komisioni Evropian tashmë e miratoi muajin e kaluar nënkupton mbështetje konkrete financiare për afrimin e ekonomisë së Maqedonisë me nivelin e ekonomive të vendeve evropiane dhe për përmirësimin e standardit të jetesës dhe cilësisë së jetës në Maqedoni në nivel evropian. Kjo do të thotë, që qytetarët tanë të ndjejnë se si është të jesh pjesë e BE-së, edhe para se të anëtarësohen në Union.

Për herë të parë kemi rezervuar para për reforma. Për herë të parë na hapen mundësitë për përfshirje në programe, në të cilat nuk jemi përfshirë më parë. Ai u mundëson vendeve të Ballkanit Perëndimor të lidhen, nëpërmjet zbatimit të reformave në rrugën evropiane. Dhe shumë e rëndësishme për qytetarët dhe kompanitë, Plani i Rritjes mundëson akses në tregun e përbashkët evropian. Që do të thotë se produktet dhe shërbimet tona do të fillojnë të tregtohen në Tregun e Vetëm Evropian edhe para anëtarësimit tonë zyrtar në BE. Është një treg me gjysmë miliardë njerëz, i cili hap një shans real për punësime të reja, paga më të larta, profesionalizëm, konkurrencë. Ai sjell përparimin që dëshirojnë qytetarët e Maqedonisë, mbi 30 vjet nga pavarësia e vendit”, theksoi kryeministri në intervistë.

Kryetari i Qeverisë Kovaçevski ka treguar se Plani i Rritjes në thelb është rezultat i kërkesave të Qeverisë për të fituar privilegje nga anëtarësimi në BE derisa negociatat janë duke vazhduar. Dhe ja ku ndodhi, dhe transferimi i parë është i mundur pas disa muajsh.

“Qëllimi i përbashkët me BE-në është që të bëhet transferimi i parë i parave në Maqedoninë e Veriut deri në prill të vitit 2024. Kjo do të thotë se nëse vazhdojmë me reformat dhe procesin integrues, pas katër muajsh do ta kemi transferimin e parë nga pakoja e re”, theksoi kryeministri Kovaçevski.

Në intervistë, kryeministri thotë se pas përfundimit të suksesshëm të procesit të skriningut me BE-në, në 15 muaj, që është rezultat i punës së përkushtuar të institucioneve, qeveria është fokusuar maksimalisht në strategjinë e Planit të Rritjes, e cila është një fazë e kapërcyeshme - nga përfundimi i procesit të shqyrtimit deri në hapjen e Klasterit 1, përmes investimeve dhe zbatimit të reformave, me të cilat qytetarët e Maqedonisë do të ndjejnë përfitimet e BE-së, ne do ta përshtatim vendin për anëtarësim të plotë në BE. Dhe vjen në momentin e duhur, si mbështetje për ekonominë maqedonase dhe standardin jetësor të qytetarëve.

“Gjithçka që ka qenë dhe është në dorë të Qeverisë, për integrimin e përshpejtuar të Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE, po bëhet. Dhe do të bëhet. “Dhe deputetët në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut nga kjo përbërje, të cilët për interesa politike parazgjedhore e bëjnë të pamundur integrimin e mëtutjeshëm, të mendojnë mirë se për çfarë do të mbahen mend”, tha kryeministri.

“Epo, kjo arrihet kur ka një qeveri pro-evropiane dhe një orientim euroatlantik. Pra - prosperitet. Të gjithë ata që e bllokojnë rrugën evropiane, u privojnë qytetarëve maqedonas mundësinë për të jetuar me dinjitet, për ta zëvendësuar përfundimisht pasigurinë me parashikueshmërinë dhe standardi i jetesës maqedonase të bëhet standard i jetesës evropiane.  Por ne nuk do të lejojmë një bllokadë të re. Kush nuk i pëlqen integrimi europian, ka synime të tjera, të ndryshme nga synimet strategjike të vendit tonë, kush nuk di ta udhëheqë këtë proces, le të shkojë. Ose do të hiqet nga qytetarët në zgjedhje. Ne kemi një rrugë të përcaktuar. Ne duam dhe dimë se si. Ne filluam negociatat me BE-në vitin e kaluar, pas një ndalese të gjatë për shkak të politikave izoluese të një sistemi regjim jodemokratik, 10-vjeçar. Dhe me bashkimin rreth qëllimit evropian në periudhën e ardhshme, ne do të sigurojmë që deri në vitin 2030, Republika e Maqedonisë së Veriut të jetë Republikë Evropiane e Maqedonisë së Veriut, sepse qytetarët maqedonas edhe e presin dhe e meritojnë atë”, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski. në një intervistë për CIVIL MEDIA .