“Ballkani i Hapur” bashkon dhe tejkalon barrierat dhe krijon fonde për bashkëpunim të ndërsjellë kulturor

Zëvendëskryetari i Qeverisë i ngarkuar për çështje evropiane, Bojan Mariçiq sot ka udhëhequr seancën plenare “Ballkani i Hapur hap kultura”, në kuadër të Samitit “Ballkani i Hapur”, i cili këtë vit po mbahet në Ohër.

Duke folur për kulturën, e cila pa njohur kufij bashkon dhe forcon lidhjet mes njerëzve, duke tejkaluar të gjitha dallimet, Mariçiq nënvizoi se në kuadër të Iniciativës “Ballkan i Hapur”, liderët e vendeve të rajonit marrin përsipër të promovojnë lëvizshmërinë rajonale të artistëve dhe ekspertëve dhe nëpërmjet shkëmbimi i përvojave, rrjetëzimit dhe promovimit të  kulturës dhe artit të artistëve nga Ballkani Perëndimor në një kontekst ndërkombëtar.

“Vendi ynë është mes vendeve pjesëmarrëse në programin e ri “Evropa kreative”, i cili përfshin periudhën 2021-2027 dhe përfaqëson një mbështetje të rëndësishme nga BE-ja për kulturën, me një buxhet të nivelit të BE-së prej 2.44 miliardë euro”, tha Mariçiq.

Ai nënvizoi se qëllimi është t'i jepet një theks më i fortë krijimtarisë dhe inovacionit transnacional, qasje më të lehtë në nivele më të larta të financimit të “Evropës Kreative” për projekte, një skemë lëvizshmërie për artistët dhe profesionistët, dhe veprimet e përshtatura për nevojat e sektorëve specifike kreative, siç është muzika, arkitektura dhe trashëgimia kulturore.

“Bashkëpunimi i ardhshëm në kulturë tashmë është përcaktuar në Marrëveshjen e bashkëpunimit që po e nënshkruajmë sot. Prej këtu me këtë marrëveshje dhe mundësitë e financimit, ne kemi një bazë solide për t'iu qasur qëllimit tonë të përbashkët. Ti shfrytëzojmë fondet e BE-së për rajonin e Hapur të Ballkanit për të përmirësuar lidhjet dhe marrëdhëniet e qytetarëve tanë përmes kulturës dhe arteve si kontributi ynë për një Evropë të pasur kulturalisht dhe të larmishme, duke përfshirë trashëgiminë sonë kulturore dhe atë që është më e rëndësishme për të ardhmen tonë", tha Mariçiq në fillim të seancës në të cilën debatuan  ministrat e dikasterial të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Serbisë, ku morën pjesë drejtorë të institucioneve kulturore, operatorë dhe punonjës kulturorë, përfaqësues të filmit dhe teatrit, shoqatave kulturore, producentë dhe përfaqësuesve të të rinjve.

Në seancën plenare me fokus në bashkëpunimin në fushën e kulturës, mbajtën fjalim edhe ministrja e Kulturës në Maqedoninë e Veriut, Bisera Kostadinova – Stojçevska, Elva Margariti, ministrja e Kulturës e Shqipërisë, si dhe Maja Gojkoviq, zëvendëskryeministre dhe ministre e Kulturës dhe Informimit e Serbisë.

Ministrja Kostadinova – Stojçevska në fjalimin e tij u fokusua nevoja për nxitjen e bashkëpunimit kulturor në fushën e artit dhe kulturës, si dhe angazhimi i artistëve në Ballkanin Perëndimor.

“Ballkani  i Hapur është gjithashtu një lajm i mirë për kulturën. Duke njohur mizorinë sidomos në tregjet e vogla, kultura duhet të mbrohet mirë. Ky është qëllimi kryesor i Memorandumit të Bashkëpunimit që do të nënshkruajmë sot me kolegët e mi të nderuar nga Shqipëria dhe Serbia. Kjo iniciativë “Ballkani i Hapur” është në fakt një hapësirë e gjerë e hapur edhe për kulturën edhe për artin”, tha ministrja Kostadinova-Stojçevska.

Ajo shtoi se “Ballkani i Hapur “ ka për qëllim që të lehtësojë dhe pasurojë bashkëpunimin tonë në të gjitha fushat, duke theksuar se kultura ka kohë që ka depërtuar në atë rrogë dhe me këmbënguljen e saj  dhe mirënjohjet e shumta ka luftuar për një vend të lartë në agjendën e kësaj nisme rajonale.

“Kulturën duhet ta ndihmojmë në mobilitetin e saj, në hapjen e fondeve të përbashkëta, shkëmbimin e informacionit dhe përvojave, shfaqjet e përbashkëta, të fusim inovacione dhe ti bashkojmë potencialet tona.

 “Ballkani i Hapur” nuk merr asgjë nga askush. Ne te kundërtën. Krijon vlerë të shtuar në vlerat tona kulturore dhe artistike”, tha Ministrja e Kulturës në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Ministrja e Kulturës së Shqipërisë vuri në dukje se kultura është në vetvete një urë dhe një emërues, që lidh të gjitha vendet e rajonit.

“Së bashku kemi mundësinë të forcojmë lidhjen tonë në sektorin e industrive kreative. Dhe fakti që kultura vendoset  në krye të këtyre nismave rajonale ndërlidhen ndërmjet vete duke i vendosur  në qendër të vëmendjes njerëzit dhe komunitetet dhe jo vetëm artistët”, nënvizoi ministrja Margariti, duke nënvizuar se kjo është edhe thelbi i Memorandumit për Bashkëpunim i cili nënshkruhet sot dhe që i nxitë  edhe potencialin ekonomik të vendeve të rajonit.

Zëvendëskryeministrja  serbe dhe ministrja e Kulturës Gojkoviq theksoi se "Ballkani i Hapur" është një iniciativë rajonale që në një periudhë afatshkurtër tregoi vlerën e saj dhe justifikoi idenë udhërrëfyese të liderëve të vendeve që e iniciuan atë, sepse përmirëson jetën e qytetarëve dhe kontribuon në arritjen e integrimeve evropiane të vendeve.

 “Kjo është koha e duhur për të përfshirë në mënyrë aktive kulturën në iniciativë, si një fushë që bashkon individët dhe shoqëritë. Kultura ka qenë gjithmonë ura më e mirë për të kuptuar  dhe afirmuar dallimet. Prandaj, është e një rëndësie të madhe që edhe në fusha të tjera të ditës së sotme, kultura do të japë një inkurajim të fuqishëm dhe të dallueshëm të marrëdhënieve miqësore ndërmjet vendeve që mbështesin këtë iniciativë,” tha Ministrja e Kulturës e Republikës së Serbisë.

Ministret e Liderëve të Iniciativës për Ballkanin e Hapur përmendën edhe fusha specifike të bashkëpunimit në fushën e artit teatror dhe filmik, si dhe platformat e internetit.

Në sesionin e panelit, ku morën pjesë punëtorë të kulturës, të cilët ndanë përvojat e tyre pozitive të bashkëpunimit ndërmjet vendeve të rajonit, duke propozuar ide konkrete për të ardhmen, u konstatua se Memorandumi i Bashkëpunimit që do të nënshkruhet sot do të ofrojë një kornizë për bashkëpunim. dhe promovimin e dallimeve  të kulturave dhe veprave të vendeve dhe do të kontribuojë në afrimin e arritjeve artistike, veçanërisht para se gjithash para publikut më të ri.