Kovaçevski: Rritja e pagave dhe pensioneve, vende pune dhe investime të reja, krizën e kthyem në mundësi, po e ristrukturojmë ekonominë maqedonase!

“Në kushtet e krizës më të madhe ekonomike dhe energjetike që kujton bota që nga Lufta e Dytë Botërore e deri më tani, si Qeveri e përgjegjshme arritëm jo vetëm ta tejkalojmë me sukses krizën, por edhe ta kthejmë në një mundësi”, tha Kryeministri Dimitar Kovaçevski në seancën e sotme për pyetje të deputetëve në Kuvend.

Kryeministri vuri në dukje disa politika qeveritare që japin rezultate në raport me ekzistencën e qytetarëve, punën e kompanive dhe ekonominë.

“Me politikat që Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut i filloi para një viti e gjysmë, arritëm që pagën minimale dhe mesataren ta ngremë në nivelin historikisht më të lartë.
Arritëm një rritje 100% në krahasim me vitin 2016 dhe dhamë një zgjidhje të garantuar nga sistemi – në mënyrë që të mos varemi më kurrë, si më parë, nga asnjë qeveri. Sot paga minimale është mbi 20.000 denarë.

Kemi rritje të vazhdueshme të pagës mesatare , ndërsa pensionet në mars të vitit 2023, krahasuar me marsin e vitit 2016, janë rritur, përkatësisht pensioni mesatar për 47 për qind dhe pensioni minimal për 60 për qind”, theksoi Kryeministri Kovaçevski.

Nëse në vitin 2013, tha Kryeministri Kovaçevski, nevojiteshin 4 paga minimale për të mbuluar një shportë konsumatore, sot nevojiten 2.1 paga minimale për të mbuluar një shportë konsumatore, që është përgjigje ndaj komenteve se pagat “hahen” nga inflacioni.

Kryeministri vuri në dukje edhe masat me të cilat ngrihen çmimet e disa produkteve, për të mbrojtur qytetarët dhe tregun vendor nga keqpërdorimet.

“Kemi ngrirë dhe i kemi ulur çmimet e disa produkteve ushqimore dhe higjienike.
Në mbledhjen e fundit të Qeverisë e kemi zgjatur afatin e vlefshmërisë së çmimeve të ngrira të disa produkteve”, tha Kryeministri Kovaçevski.
Në drejtim të masave të marra për mbrojtjen e qytetarëve në kushtet e krizës ekonomike dhe energjetike, Kryeministri tregoi pakon e miratuar të masave antikrizë për kompanitë dhe qytetarët në vlerë prej mbi 760 milionë euro, e cila vlerësohet si ndihma më e madhe shtetërore në rajon.
Dhe shtoi se me Buxhetin për vitin 2023 kemi siguruar edhe 250 milionë euro shtesë për masa kundër krizës.
“Me qëllim që amvisëritë dhe subjektet juridike t’i përballojnë më lehtë shpenzimet e energjisë elektrike, ne kemi subvencionuar çmimin e tregut të energjisë elektrike me 80 për qind të çmimit real, për të gjitha 600.000 amvisëritë.
Nëse nuk do të ishte ky subvencionim, qytetarët do të paguanin 5 herë më shumë fatura të energjisë elektrike. “Po ashtu, çmimi i energjisë elektrike për kompanitë në tregun e rregulluar ka qenë më i ulët për 2/3, 72 mijë kompani që kanë punësuar 98 për qind të punonjësve tanë në vend”, tha Kryeministri Kovaçevski.
“Që nga viti 2017 punojmë në ristrukturimin e ekonomisë sonë”, tha Kryeministri Kovaçevski dhe theksoi rezultatet në fushën e investimeve dhe punën e kompanive vendore.
Në vitin 2018, siç tha Kryeministri Kovaçevski, është miratuar Plani për rritje ekonomike, me të cilin përveç përkrahjes së investimeve të huaja, përkrahen edhe investitorët vendorë. Dhe koncepti i ri i investimeve dhe mbështetjes së investimeve në ZZHTI është gjithashtu efektiv.
“Investimet e huaja të drejtpërdrejta, në kushte krize, vitin e kaluar arritën në shifra rekord historike prej 753 milionë eurosh, në vetëm një vit. Ato janë dy herë më të mëdha se në vitin 2016”, tha Kryeministri Kovaçevski.
Javën e kaluar, siç shtoi Kryeministri, një nga prodhuesit më të mëdhenj të çipave për industrinë e automobilave, për industrinë e aviacionit, industrinë mjekësore dhe teknologjitë 5G - Jageo, vendosi të hapë një investim me vlerë 205 milionë euro, ku do të punojnë gati 4000 punonjës, e cila deri më tani konsiderohej sepse është e paimagjinueshme të prodhohet në vend.
“Në dy vitet e fundit janë arritur kontrata mbi 650 milionë euro, që është më shumë se gjysma e vëllimit total të investimeve të bëra në 10 vitet e mëparshme. Me investimin e ri që përmenda kalojmë një shumë prej mbi 850 milionë euro.
Dhe sot kemi një marrëveshje parimore për një tjetër investim të ri të huaj në vend, i cili do të nënshkruhet së shpejti, por meqenëse dita e nënshkrimit ende nuk është rënë dakord, do ta shpallim kur të jenë gati të gjitha dokumentet dhe shumë Së shpejti do të marrim pjesë në hapjen e punimeve të ndërtimit të një objekti të ri prodhues në ZZHTI në Shkup”, tha Kryeministri Kovaçevski.
“Këtu më duhet të përmend se vitin e kaluar, në kushtet e krizës më të madhe, Maqedonia e Veriut kishte një realizim rekord të investimeve kapitale prej 465 milionë euro, që është 60% më shumë se viti 2014, të cilin të gjithë, për shkak të popullaritetit të saj, e konsiderojnë. të jetë viti i investimeve më të mëdha.
I vetmi ndryshim është se atëherë për 1 euro investim shpenzoheshin 4 euro për reklama në televizion. Tani nuk shpenzohen para për reklama në televizion për investimet që po bëhen”, tha Kryeministri Kovaçevski, i cili në fjalimin e tij në Kuvend theksoi edhe uljen e papunësisë për 8% dhe rritje të njëkohshme të punësimit për 9,5%.