Kovaçevski: Urime 100 vjetorin jubilar të aviacionit maqedonas, e shënojmë si NATO, me destinacion të ardhshëm BE-në

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski mori pjesë dhe foli në aeromitingun jubilar ajror me rastin e 100 vjetorit të aviacionit maqedonas, që u mbajt në aeroportin sportiv “Stenkovec” në Shkup.

Në kuadër të aktivitetit u mbajt një program i pasur ku morën pjesë mbi 30 aeroplanë të ndryshëm nga vendi dhe jashtë vendit, si dhe parashutistë nga vendi ynë dhe i gjithë rajoni.

U kryen fluturime akrobatike me aeroplanë, fluturime në grup dhe një fluturim i ulët i një avioni pasagjerësh. Në qiellin maqedonas, parashutistët shpalosën flamurin më të madh shtetëror ndonjëherë dhe avionistët kryen akrobaci që janë standarde për shfaqjet ajrore. Në ekspozitën ajrore, vizitorët patën mundësi unike të shohin avionin e parë maqedonas "Ilindenka" të dizajnuar dhe prodhuar në vendin tonë nga anëtarët e Aeroklubit të Shkupit. Të ftuar specialë në aktivitet ishin avionët e forcave ajrore të Serbisë, Italisë dhe Greqisë, të cilët patën performancat e tyre.

Në ngjarje morën pjesë dhe folën ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Serbisë, Ivica Daçiq, ambasadori i Italisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Andrea Silvestri dhe përfaqësuesit e Aeroklub Shkupi, Dejan Sazdovski dhe Jane Stefanov.

 

Në vazhdim ua përcjellim fjalimin integral të Kryeministrit Kovaçevski: 

„ I nderuari Ministër i Punëve të Jashtme i Republikës së Serbisë, Ivica Daçiq,

I nderuar ambasador i Italisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Andrea Silvestri,

I nderuar drejtor i Aeroklubit Shkup, Dejan Sazdovski,

I nderuari kryetar i klubit të Shkupit, Jane Stefanov,

Të nderuar ministra, deputetë dhe përfaqësues të institucioneve,

E nderuar ish-ambasadore e SHBA-ve, Kejt Bërns dhe bashkëshorti i saj i cili është një nga pilotët më të mirë që ka fluturuar në këtë aeroport të Stankovec.

Të nderuar mysafirë nga rrethi jonë i afërt dhe i largët,

Të nderuara media,

Të nderuar të pranishëm,

Sot festojmë 100 vjetorin e aviacionit maqedonas dhe për këtë është nder i madh këtu, në aeroportin sportiv “Stenkovec”, të shohim të gjithë këta avionë në një vend dhe të dëshmojmë së bashku aftësitë e pilotëve, parashutistëve dhe të gjithë atyre që janë pjesë e aviacionit ushtarak dhe policor.

Këtu janë edhe miqtë tanë nga Serbia, Italia dhe Greqia, aftësitë e të cilëve ne i shohim këtu, së bashku me ato të aviatorëve tanë.

Sot, në këtë përvjetor, mund të themi me krenari se jemi NATO dhe destinacioni ynë i radhës është Bashkimi Evropian. Drejtimi ynë është krijimi i një Republike të begatë, ekonomikisht të fuqishme dhe evropiane të Maqedonisë së Veriut!

Është i vetmi dhe drejtimi i duhur që do të sigurojë ngritjen e merituar të vendit tonë, i cili sot njihet si një partner i besueshëm në komunitetin transatlantik, një partner në krijimin dhe ruajtjen e paqes rajonale dhe botërore, i njohur ndërkombëtarisht si një vend me identitet, gjuhë dhe kulturë të fortë maqedonase.

Ashtu si sot ne regjistrojmë historinë tonë së bashku, le të regjistrojmë historinë së bashku në tryezën evropiane dhe krah për krah me aleatët tanë me aktivitetet për të garantuar paqen dhe sigurinë botërore. Kudo.

Të nderuar të pranishëm,

Në vitin 1923 u krijua aeroklub i parë në vendin tonë, Aeroklub Shkup. Që atëherë e deri më sot, aviacioni ynë ka kaluar nëpër shumë sfida, duke kaluar nëpër raste të ndryshme sociale, rregullime shoqërore, luftëra, kriza e fatkeqësi. Por me këmbëngulje dhe besim të madh në cilësitë e veta, ai arriti të tejkalojë sfidat dhe të marrë epitetet e respektit dhe vlerësimit.

Them shumë sfida sepse fillimet modeste para njëqind viteve sot janë kthyer në një bazë solide për sukseset e aviacionit maqedonas jo vetëm në vendin tonë, por edhe jashtë tij. Dhe këtë e dëshmojnë shumë aktivitete të përbashkëta që pilotët tanë, aviatorët tanë kanë kryer dhe po kryejnë si përmes pjesëmarrjes në aksionet për shpëtimin e jetëve njerëzore në vend, ashtu edhe përmes aksioneve të përbashkëta rajonale dhe globale në fushën e sigurisë.

Këtu, në aeroportin e Stenkovec, lindin vazhdimisht pilotë të rinj e të rinj premtues sportivë apo rekreativë, ushqehen sportet ajrore, ushqehen rrëshqitja, hedhja me parashutë dhe kryhen një sërë aktivitetesh aviacioni.

Me këtë rast dua të shpreh mirënjohjen time për Qeverinë e Republikës së Serbisë dhe për Presidentin e Republikës së Serbisë sepse me përpjekjet e tyre sot mund të shohim këtu "Ilindenka", avionin tonë të parë të aviacionit maqedonas.

“Ilindenka” prodhohet pikërisht këtu në vendin tonë në fabrikën “20 Maj” në Shkup. Fluturimi i parë me glider "Ilindenka" është kryer në vitin 1955 dhe do të mbahet mend për pjesëmarrjen e tij në Kampionatin Botëror të lundrimit në Poloni në vitin 1958, si pjesë e Kombëtares së atëhershme të RSF-së Jugosllavisë.

Prej atëherë e deri më sot ky avion ishte në Muzeun Teknik Ushtarak në Beograd dhe falë marrëdhënieve të shkëlqyera që kemi me Presidentin e Serbisë, me Ministrin e Punëve të Jashtme të Serbisë dhe falë ndihmës së tyre drejtorit të Muzeut Teknik Ushtarak në Beogradi ky aeroplan nga sot është në Shkup, ku edhe e ka vendin.

“Ilindenka” i hapi rrugën krijimit të një sërë varkat me vela të tilla që u dërguan në të gjithë ish-Jugosllavinë ku morën vetëm vlerësime me vlerësime që i përfshinin ndër më të mirat në botë.

Është bukur kur historia jonë ruhet mirë, t'ua tregosh gjeneratave të reja që janë sot këtu mes nesh. Në të njëjtën kohë, është mirë që kemi një të ardhme për t'u ofruar të njëjtave gjeneratave të reja.

Sot ne jemi NATO. Sot ne kemi aftësitë e jo një, por 31 forcave ajrore të aleancës më të fuqishme të mbrojtjes në botë. Pilotët tanë sot kanë qasje në shkolla të shkëlqyera dhe në avionët më të sofistikuar, të cilët i shohim edhe mbi qiejt tanë.

Këtë e arritëm me vendime të guximshme të qeverisjes me të cilat jemi krenarë dhe që na çojnë më tej drejt realizimit të qëllimit tonë strategjik të mbetur – anëtarësimit në BE.

Në fund i uroj edhe shumë vite të tjera të suksesshme pune për Aeroklubin Shkup dhe aviacionin tonë!

Shpresoj të kemi suksese të nxitura nga adrenalina për të pushtuar horizonte të reja dhe për të krijuar gjenerata të reja aviatorësh që do të na përfaqësojnë denjësisht në të gjitha fushat!

Rroftë aviacioni maqedonas!

Rroftë Republika e Maqedonisë së Veriut!

Faleminderit!"