Zaev: Nuk guxojmë të japim mesazh se ekziston zgjidhje alternative, përveç anëtarësimit në BE

Ne nuk guxojmë të lejojmë të japim mesazh se për ne ekziston zgjidhje alternative, përveç anëtarësimit të plotfuqishëm në BE, theksoi në emisionin “Trilling” në TV 24, Kryetari i Qeverisë Zoran Zaev dhe shtoi se NE nuk kemi pretendime të jemi anëtarë i BE-së, vetëm për anëtarësim.

“Rruga drejt anëtarësimit, përmes negociatave, përmes kapitujve është, në fakt, ajo që na duhet – evropianizimi në vend. Disa do të thonë se nuk na duhet BE-ja që të evropianizohemi, por nuk është kështu. Na duhet në pjesë të madhe dhe kjo më së shumti shihet përmes shembullit të vendeve të Evropës Lindore. Edhe atyre ka mundur t’u thuhet se nuk u duhet BE-ja që të evropianizohen, por duke shkuar në rrugën evropiane është përsosur, përmirësohej, kontrollimi i kapitujve nga “akito”, përshtatja e legjislacionit të BE-së dhe praktikat evropiane”, potencoi  Zaev gjatë kohës së intervistës.

Zaev theksoi se anëtarësimi në BE mbetet një aspiratë e fortë për një përqindje të madhe të qytetarëve tanë për të cilët më shumë se 75 për qind e BE-së nuk kanë asnjë alternativë.

“Ne me BE-në kemi 1 për qind doganë, ne jemi në tregun evropian. Nëse ne rrisim dhe zbatojmë standardet evropiane në shtëpi, ne do të jemi një pjesë e plotë e atij tregu të përbashkët evropian dhe për këtë arsye Bashkësia ekonomike evropiane nuk është një alternativë ndaj anëtarësimit tonë në BE. Varet vetëm nga ne se sa do ta rrisim performancën tonë në shtëpi. Ne kemi ulur taksat doganore për BE-në sipas Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit dhe Organizatës Botërore të Tregtisë, dhe e gjithë kjo nuk na bën më brenda. Ne jemi kryesisht në tregun evropian”,  theksoi në emisionin “Trilling” në TV 24, Kryetari i Qeverisë Zoran Zaev.