Kryeministri Zaev për "Trilling": Vaksinat e para nga "Pfizer" priten së shpejti, ne jemi gati, kemi kushtet dhe ndërtuam një sistem imunizimi

Kryeministri Zaev  në emisionin "Trilling"njoftoi  se javën e ardhshme pritet informacioni i parë për sasitë e para përmes sistemit KOVAX, si dhe se në shkurt priten vaksinat  për të cilat ka marrëvesje direkt me kompaninë "Pfizer".

"Bashkimi Evropian po zhvillon mekanizma për të na konfirmuar sa më shpejt të jetë e mundur, dhe unë duhet të shpreh mirëkuptimin tim, siç kam kritikuar, për mospërmbushjen e pritjeve të sasive të prodhuara nga Pfizer, kur vendet që duhet të kishin marrë  mesatarisht 100 njësi, fituan 12-13 njësi, në raundin e parë, në të dytën, sasitë gjithashtu janë ulur", tha kryeministri, duke shpjeguar se kjo është arsyeja për paaftësinë e vendeve evropiane për të ndarë vaksinat me Ballkani Perëndimor siç është planifikuar, pra pesë përqind e sasive të marra.

“Tema e vaksinave diskutohet në të gjithë botën, jo vetëm tek ne. Ne patjetër që kemi një ndjenjë të pakëndshme sepse i gjithë Ballkani Perëndimor ka mbetur prapa, përveç Serbisë, e cila nuk ka aspirata për në NATO dhe normalisht është më e hapur për botën lindore, Kinën dhe Rusinë, dhe bën marrëveshje me to. Ne jemi një anëtar i ri i NATO-s, ne përgjithësisht i përmbahemi botës perëndimore dhe vaksinave të miratuara nga institucionet shëndetësore atje," tha Kryeministri Zaev, duke shtuar se selia e Pfizer për Evropën Juglindore është në Beograd dhe kjo është arsyeja pse qytetarët serbë morën një sasi të caktuar vaksinash nga kjo kompani.

Duke informuar se është në kontakt të vazhdueshëm me autoritetet në Serbi, Kryeministri Zaev tha se pret që 2-3,000 vaksinat e para, nga 8,000 doza të dakorduara nga pala serbe, të arrijnë sa më shpejt që të jetë e mundur, duke shpjeguar se kjo do të arrihet pasi të merren miratimet e nevojshme nga kompania

"Ajo që është e saktë dhe duhet ta dinë qytetarët është se për herë të parë në çdo vend duhet të hyjë vaksina që të regjistrohet, nuk mundet ajo të bëhet më herët”, theksoi Zaev i cili shtoi se ai vetë pret miratimin çdo ditë nga selia e Nju Jorkut , "Pfizer" që të miratoj qeverinë serbe për të dorëzuar vaksinat në këste për shkak të transport specifik.

Kryeministri Zaev informoi se vendi ynë është plotësisht i përgatitur me frigoriferë të siguruar për vaksinat dhe sistemi i vaksinimit tashmë është ndërtuar dhe do të jenë së pari punonjësit mjekësorë nga spitalet KOVID që janë 7.850, pjesa tjetër e personelit mjekësor, të sëmurët kronikë, të moshuarit