Kryeministri Zaev dhe Ministrja Carovska në Strumicë: Me“Mëso me mençuri, puno me profesionalizëm”, të rinjtë mund të fitojnë shumë më tepër sesa bashkëmoshatarët e tyre

Kryeministri Zoran Zaev, i shoqëruar nga Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Mila Carovska, Kryetari i Komunës së Strumicës Kosta Janevski, Kryetari i Radovishit Gerasim Konzulov dhe përfaqësues të shumtë të sektorit të biznesit dhe shkollave të mesme profesionale nga rajoni i Strumicës, ishte mysafir në debatin 4 organizuar nga Ministria e Arsimit me mbështetje në Ambasadën e Zvicrës në Maqedoninë Veriore në Strumicë.

Angazhimi dhe përkushtimi i Qeverisë për të arritur dhe zhvilluar qëllimet e përcaktuara strategjike, përfshirë zhvillimin e ekonomisë, rritjen e punësimit produktiv dhe ngritjen e standardit të jetesës së qytetarëve, na udhëzon në fillin më të rëndësishëm që lidh të gjitha këto qëllime së bashku, dhe që është arsimi.

"Falë masave dhe politikave të qarta për rritjen ekonomike, ne kemi arritur që gjatë tre vitet gjysëm vitetet e fundit të ulim papunësinë në një rekord 17.5 përqind.Kjo u arrit falë masave që janë tërheqëse për kompanitë ekzistuese, por edhe për shkak të nevojës së investitorëve të shumtë për staf profesional të cilët menjëherë pas arsimit të mesëm hyjnë në tregun e punës si të rinj kompetentë," theksoi Zaev.

Ministrja Carovska theksoi se për vitin akademik 2021/2022 shkollat ​​e mesme profesionale do të kenë një ofertë më të gjerë të profileve arsimore. Të cilët dhe deri në çfarë mase specifikohet përmes konsultave intensive të kryetarëve të bashkive, kompanive dhe odave të tregtisë në mënyrë që programet mësimore dhe politikat e regjistrimit në shkollat ​​e mesme profesionale të hartohen për të përmbushur nevojat e sektorit real.

“Për ne si Ministri e Arsimit dhe Shkencës është e rëndësishme që të harmonizojmë kërkesat e ndërmarrjeve me mundësitë për marrjen e njohurive, por edhe aftësitë përmes punës praktike në ndërmarrje apo në punëtoritë në shkolla. Krijimi i besimit midis pjesëmarrësve në këtë dialog shoqëror do të rezultojë në shkollat ​​e mesme që janë qendra të forta profesionale, të gatshme për arsim cilësor të të rinjve. Mirë është për kompanitë që marrin staf produktiv, por është gjithashtu mirë për studentët që marrin një të ardhme të caktuar, sepse ata kanë fituar saktësisht aftësitë e kërkuara nga tregu i punës," tha ministrja Carovska.

Për ato profile arsimore për të cilat në të kaluarën, dhe tani kompanitë tregojnë interes, por deri më tani nuk kanë qenë tërheqëse për studentët, Ministrja Carovska njoftoi bursa.

Ambasadorja e Zvicrës, Sibel Sutel, nënvizoi rëndësinë e bashkëpunimit ndërmjet shkollave dhe sektorit të biznesit. Siç tha ajo, sektori i vërtetë duhet të ndihmojë në krijimin e programeve arsimore, sepse ata përfundimisht duhet t'i marrin studentët në praktikë dhe më pas t'i punësojnë ata.

Dialogu social për identifikimin e nevojave të kompanive zhvillohet nën moton “Mëso me mençuri, puno me profesionalizëm”. Ministria e Arsimit dhe Shkencës për zbatimin e procesit bashkëpunon dhe ka mbështetjen e Ambasadës së Zvicrës.