Shënohet një vit nga anëtarësimi në NATO: Maqedonia e Veriut është pjesë e familjes ushtarake-politike më të fuqishme të demokracive të zhvilluara dhe kontribuon në paqen dhe sigurinë në botë

Republika e Maqedonisë së Veriut në mënyrë solemne e shënoi përvjetori e parë të anëtarësimit të vendit në NATO.

Në programin solemn morën pjesë udhëheqësit e Republikës së Maqedonisë së Veriut, anëtarë të Qeverisë dhe të Kuvendit, përfaqësues të Armatës, delegacion i NATO-së, i udhëhequr nga Komandanti i Komandës Aleate të Forcave të Bashkuara të NATO-s në Napoli, Admirali Robert Burk, kori diplomatik në vend dhe përfaqësues të tjerë dhe delegacione nga vendi dhe shteteve të huaja.

Presidenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut, gjatë fjalimit të tij theksoi se para saktë një viti u bëmë anëtare e plotfuqishme e Aleancës Euroatlantike. Pendarovski shtoi se rruga deri në anëtarësim ishte e gjatë dhe me të u rrumbullakuan detyrimet e më shumë përbërjeve parlamentare dhe qeveritare, me mbështetje të shumicës së qytetarëve të vendit.

Në këtë periudhë të pasigurisë globale dhe të tensioneve gjeopolitike, NATO-ja është faktor i rëndësishëm stabilizues për Maqedoninë e Veriut. Anëtarësimi në NATO nuk është garancë se nuk do të ballafaqohemi me sfida, sepse ato janë të pakalueshme për çdo shtet në botë. Megjithatë, anëtarësimi është garancë se kur do të ballafaqohemi, nuk do të jemi vetë dhe se përgatitja jonë për rezistencë dhe mbrojtje do të jetë më e madhe. Viti i parë i anëtarësimi e konfirmoi këtë”, theksoi Pendarovski.

Në këtë kontekst Presidenti Pendarovski sheh edhe ballafaqimin me pandeminë që filloi si krizë shëndetësore, u bë krizë ekonomike, sociale dhe ekologjike, në menaxhimin e së cilës u kyç edhe NATO.

Është ende herët të shihen pasojat afatgjata të kësaj fatkeqësie. Por, është e dukshme – e gjithë bota po jeton në epokën e paparashikueshmërisë. Po ndryshon jo vetëm numri dhe intensiteti por edhe karakteri i rreziqeve të sigurisë dhe kërcënimeve hibride, të cilat janë shumë komplekse për menaxhim dhe për shtetet më të fuqishme dhe pikërisht këtu janë përparësitë e anëtarësimit në NATO. Domethënë shumë nga problemet me të cilat po ballafaqoheshim si shtet para pandemisë dhe para anëtarësimit nuk u zhdukën, por, u bënë më të lehta për t’u mbartur”, tha Presidenti Pendarovski në ngjarjen solemne me rastin e përvjetorit të parë nga anëtarësimi në NATO.

Kryetari i Qeverisë Zoran Zaev potencoi se anëtarësimi në NATO është shprehje e vendimit shtetëror mbi-partiak, të gjerë, vendimit shumicë, nacional dhe multietnik, për atë se rruga para është rruga drejt demokracisë dhe sigurisë.

“Nëse më duhet të përshkruaj sot me një fjalë ngjarjen me të cilën ne festojmë anëtarësimin e Maqedonisë të Veriut në NATO – atëherë kjo fjalë është sukses. Ne patëm sukses sepse anëtarësimi në NATO është kontributi më i madh për sigurinë dhe stabilitetin tonë. Kjo është garancia më e fortë për mbrojtjen e integritetit territorial dhe sovranitetit të Republikës së Maqedonisë të Veriut”, theksoi Kryetari i Qeverisë.

Kryeministri Zaev shtoi se përfaqësuesit e vendit tonë në NATO sot janë të ulur në tavolinë të përbashkët me vendet më të mëdha dhe më të zhvilluara në botë dhe se Maqedonia e Veriut është pjesë e barabartë e kësaj familje të madhe të demokracive të zhvilluara dhe bashkë me ta e japim kontributin tonë në paqen dhe sigurinë botërore.

"Ne jemi duke marrë pjesë në mënyrë aktive në misionet e NATO-s, disa prej të cilave kanë për qëllim ruajtjen e paqes dhe stabilitetit dhe disa të tjera në zhvillimin e kapaciteteve dhe institucioneve lokale për ruajtjen e paqes, sigurisë dhe zhvillimit të qëndrueshëm demokratik. Kur bëhet fjalë për sigurinë dhe sigurinë, ne nuk jemi më në rendin e ditës. Tani ne gjithashtu marrim pjesë në krijimin e agjendës. Ne diskutojmë të gjitha çështjet dhe së bashku marrim vendime me aleatët e tjerë të NATO-s", tha Kryeministri Zoran Zaev.

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska në fjalën e saj tha se anëtarësimi në NATO ishte beteja jonë dhe ne fituam.

"Anëtarësimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut në bashkimin më të fuqishëm ushtarako-politik në botë është arritja më e madhe në historinë tonë si shtet i pavarur. Sot e patë aleancën tonë. Një aleancë e qiellit dhe tokës. Një aleancë shtetesh me të njëjtat vlera dhe të njëjtin qëllim: siguri dhe paqe në një botë që është bërë edhe më e paparashikueshme: pandemi, terrorizëm, konfrontim i intensifikuar gjeopolitik, sulme kibernetike, deri në lajme të rreme, ndryshime klimatike dhe natyrore katastrofat. Një aleancë në të cilën kemi diçka për të ofruar," tha ministrja e Mbrojtjes Shekerinska.

Duke ju drejtuar pjesëtarëve të Armatës, Shekerinska tha se investimi në Armatë dhe pjesëtarët e saj janë investimi në ndërgjegjen tonë të pastër.

“Kur investojmë në sajber siguri, investojmë në siguri për infrastrukturën kritike, siguri të sistemeve tona për furnizim. Kur i riparojmë helikopterët tanë, kemi burim shtetëror shtesë. Kur i sigurojmë automjetet e blinduara, këtë e bëjmë që ti japim forcë dhe mbrojtjes maqedonase. Qeveria do të vazhdojë të investojë dhe modernizojë ushtrinë - jo për NATO - për ne", tha ministrja Shekerinska, duke shtuar se ne do të vazhdojmë të ndërtojmë Ushtrinë si krenaria e çdo qytetari: maqedonas, shqiptar, turk, rom, serb apo boshnjak, integrimi ynë i plotë ushtarak në NATO dhe jo vetëm për NATO-n, por për ne.

Komandanti i Komandës Aleate të Forcave të Bashkuara të NATO-s në Napoli, Admirali Robert Burk, në fjalimin e tij përshëndetës me rastin e përvjetorit të anëtarësimit në NATO potencoi se para se të bëhet  aleat, Maqedonia e Veriut për një kohë të gjatë ishte partner i NATO-s si kontribut i sigurisë euroatlantike.

"Angazhimi juaj drejt Aleancën po dëshmohet herë pas here. Aleanca është më e fortë për shkak të parimeve dhe vlerave tuaja të përbashkëta me NATO-n, përkushtimit tuaj ndaj idealeve të lirisë dhe demokracisë dhe vendosmërisë suaj të vendosur për të siguruar paqen dhe stabilitetin. Duke festuar këtë arritje të rëndësishme, ne shikojmë drejt së ardhmes. Çdo aleat i NATO-s jep kontribute të rëndësishme. Unë ju inkurajoj të azhurnoni aftësitë tuaja speciale dhe ekspertizën unike që i sillni Aleancës. E di që ju do të vazhdoni të shërbeni si një shembull i ndritur për vendet e tjera që ndjekin rrugën tuaj”, tha Komandanti i Komandës Aleate të Forcave të Bashkuara të NATO-s në Napoli, Admirali Robert Burk, i cili udhëhoqi delegacionin e NATO-s në ceremoninë e shënimit të përvjetorit të parë të anëtarësimit tonë në Aleancë.

Programi me rastin e një viti të anëtarësimit në NATO u mbush me ushtrime demonstruese dhe aktivitete të Ushtrisë, duke përfshirë fluturimin e tepërt të avionëve grekë si pjesë e misionit "Air Policing",  bashkë me helikopterët e  forcës ajrore maqedonase,pika e ushtrimit të Gardës së armatës, siç janë formimi dhe marshimi i skuadrave nga njësitë që morën pjesë në misionet e drejtuara nga NATO, përfshirë anëtarët e Batalioni i Këmbësorisë së Lehtë.