“Ballkani është i hapur”, thanë liderët në Ballkanin e Hapur në Panairin e ushqimit, verës dhe turizmit në Beograd

Republika e Maqedonisë së Veriut prezanton traditën, zakonet, kuzhinën e saj të veçantë, muzikën dhe folklorin, si dhe karakteristikat dhe vlerat e të gjitha komuniteteve të tjera që jetojnë në vend në Panairin e parë ndërkombëtar në Beograd të organizuar në kuadër të Ballkanit të Hapur. Panairi u hap me fjalime zyrtare të liderëve të Ballkanit Perëndimor - kryeministrat e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, Dimitar Kovaçevski dhe Edi Rama, si dhe Presidentit të Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

Pas fjalimeve në të cilat u vu theksi mbi mundësinë për veprim të përbashkët në interes të shkëmbimit tregtar, bashkëpunimit dhe progresit të vendeve të Ballkanit të Hapur, u hap vera e prodhuar nga rrushi nga rajonet e tre vendeve. Më pas liderët, të shoqëruar nga delegacionet zyrtare, vizituan stendat e ekspozuesve dhe biseduan me kompanitë.
Pjesë e delegacionit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Panairin në Beograd janë ministrat e dikasterial për Ekonomi Kreshnik Bekteshi, për Bujqësi, Pylltari dhe Ekonomi të Ujërave, Ljupço Nikollovski, për Drejtësi Nikolla Tupançevski, e Kulturës, Bisera Kostadinovska Stojçevska dhe zëvendëskryeministri Bojan Mariçiq.

 Në Panair marrin pjesë më shumë se 330 ekspozues nga 22 vende, dhe Maqedonia e Veriut përfaqësohet nga gjithsej 42 kantina vere dhe 3 distileri nga vendi ynë, ku vizitorët do të prezantojnë më shumë se 300 lloje të ndryshme të verërave dhe rakive maqedonase. Kjo pjesë e prezantimit është realizuar nga Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave.
Në kuadër të Panairit “Vizioni i Verës së Ballkanit të Hapur”, deri më 4 shtator do të ketë degustim të verës dhe në të njëjtën kohë do të mbahet edhe konkursi “Trofeu i Verës së Ballkanit të Hapur” viti 2022. Ky Panair është një mundësi e shkëlqyer për prezantimin dhe promovimin e verës maqedonase, hapjen e mundësive të reja për bashkëpunim, sigurimin e eksporteve më të mëdha, blerjet dhe plasmanet e reja, të cilat do të reflektojnë pozitivisht në zhvillimin e ekonomisë së vendit.

Panairi është një mundësi e shkëlqyer për të lidhur rrugët e verës në Ballkan dhe para mysafirëve dhe vizitorëve të rangut të lartë, si dhe hapja e mundësive të reja për bashkëpunim, për të siguruar eksporte më të mëdha, blerje dhe vendosje të reja, të cilat do të reflektojnë pozitivisht në zhvillimin e ekonomisë së vendit.

Në Panairin e verës, ushqimit dhe turizmit nën sloganin "Shijo jetën", vendi ynë përfaqësohet nga më shumë se dhjetë prodhues së ushqimit nga Maqedonia e Veriut, të cilët do të prezantojnë shijet autentike të kuzhinës maqedonase.

Oferta turistike maqedonase në Panairin e Verës, Ushqimit dhe Turizmit në Beograd do të prezantohet përmes Agjencisë për Promovim dhe Mbështetje të Turizmit. Fokusi është në turizmin etno-gastro maqedonas (turizëm i bazuar në verë dhe ushqim), parqet nacionale, liqenet natyrale dhe artificiale, zonat e mbrojtura nga UNESKO, turizmi rural dhe turizmi adrenalin.

Si pjesë e aktiviteteve promovuese të produkteve maqedonase, verërave, ushqimeve dhe pasurive nacionale interesante për turistët, Kryetari i Qeverisë Dimitar Kovaçevski do të jetë nikoqir i "Mbrëmjes maqedonase", ku do të marrë pjesë përfaqësues të komuniteteve të biznesit dhe qeverive nga Serbia, Shqipëria dhe Veriu. Maqedonia në Panairin në Beograd.
 

Në kuadër të aktiviteteve në Beograd, do të mbahet samiti tradicional politik i liderëve të Ballkanit të Hapur, i udhëhequr nga Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski dhe Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama.