Одбележување на 24 Мај - Ден на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј

По повод 24 Мај - Ден на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј, Владата на Република Северна Македонија организира настани за свечено одбележување на државниот празник во Охрид. 

23 Мај 2023 (вторник)

19:30 часот, Црква Св.Софија- Прием и концерт на гудачкиот ансамбл „Антео".

20:00 - 21:00 Концерт по повод одбележување на 24 Мај - Денот на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј.

Линк до видео

24 Мај 2023 (среда)

10:00 часот, х. Инекс Олгица - Панел дискусија „Македонскиот јазик во словенскиот свет" на која воведен збор ќе има премиерот Димитар Ковачевски.

11:30 часот, плоштад Охрид- Положување на цвеќе пред споменикот на светите Кирил и Методиј.

12:00 часот, Плаошник - Обраќање на премиерот Димитар Ковачевски на централната свеченост, по повод одбележување на 24 Мај - Денот на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј.

11:30 - 13:00 часот Свечено одбележување на 24 Мај - Денот на сесловенските просветители светите Кирил и Методиј.

Преносот во живо од настаните може да го проследите на следните линкови:

Линк до видео на македонски јазик

Линк до видео на албански јазик

 

Календар Влада: 
E martë, Maj 23, 2023 - 19:30 to E mërkurë, Maj 24, 2023 - 13:00