Kovaçevski në Samitin e Komunitetit Politik Evropian në Moldavi: Rruga evropiane është e shtruar, bashkërisht po merremi me sfidat e sigurisë, ekonomike dhe energjetike në Evropë

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, i shoqëruar nga zëvendëskryetari i Qeverisë për çështje ekonomike, koordinim të resorëve ekonomikë dhe investimeve, Fatmir Bytyqi, sot ka arritur në Kishinau të Moldavisë, ku do të marrin pjesë në Samitin e dytë të Komunitetit Politik Evropian. Kryeministri Kovaçevski u prit në Kishinau nga Presidentja e Moldavisë, Maja Sandu.
 
Kryeministri Kovaçevski theksoi se në Samitin e dytë të Komunitetit Politik Evropian temat kryesore do të lidhen me gjetjen e mënyrave për të ndërlidhur më mirë Evropën, në mënyrë që të sigurohet komunikim më i mirë mes njerëzve, sisteme më të mira telekomunikuese, infrastrukturë më e mirë përfshirë infrastrukturën energjetike, si parakushte kryesore për integrimin politik të rajonit, veçanërisht të vendeve të Ballkanit Perëndimor, si dhe për përshpejtimin e integrimit të vendeve si Maqedonia e Veriut.
 
Në një deklaratë për media, Kryeministri Kovaçevski ka treguar se gjatë ditës do të ketë takime me disa shtetarë të pranishëm në Samitin e dytë të Komunitetit Politik Evropian, si takim me Kryeministren e Danimarkës, Kryeministrin e Moldavisë dhe të tjerë.
 
Gjithashtu, në përgjigje të pyetjes së gazetarit para fillimit të Samitit të dytë të Komunitetit Politik Evropian, Kryeministri Kovaçevski theksoi se qëllimi strategjik i shtetit është anëtarësimi i plotë i Maqedonisë së Veriut në BE deri në vitin 2030 dhe se procesi i shqyrtimit duhet të përfundojë shumë shpejt. Ai theksoi se vendi është në pritje të vendimeve politike që do të mundësojnë hapjen e klasterave dhe kapitujve. Maqedonia e Veriut ka treguar se përmes diplomacisë dhe vendimeve të vështira ka arritur të bëhet anëtare e NATO-s, me fillimin e bisedimeve me BE-në dhe një vend kryesues me OSBE-në, faktor stabiliteti në rajon.

Kryeministri Kovaçevski theksoi se komuniteti politik evropian nuk është zëvendësues i procesit integrues, por një komunitet që do të sigurojë bashkëpunim më të mirë të të gjithë rajonit për të tejkaluar sfidat me të cilat ballafaqohet Evropa, të cilat shkaktohen nga ushtria ruse. agresioni kundër Ukrainës. Kryeministri Kovaçevski theksoi se ngjarjet si kjo e sotmja janë bazë e shkëlqyer për marrjen e vendimeve politike që do të ofrojnë mbështetje më të madhe për të gjithë qytetarët.

 
Në vazhdim ua përcjellim fjalimin e plotë të Kryeministrit Kovaçevski:

“Jam i lumtur që sot marr pjesë sot në samitin e dytë të Komunitetit Politik Evropian, këtu në Kishinau të Moldavisë. Ky nuk është absolutisht një zëvendësim i anëtarësimit në BE, por përkundrazi, kjo është mënyra në të cilën vendet anëtare të BE-së së bashku me të gjitha vendet e tjera evropiane që ndajnë të njëjtat vlera së bashku me Kryetaren e Parlamentit Evropian, Kryetaren e Komisionit Evropian, Kryetarin e Këshillit Evropian, punojnë në tema që aktualisht janë sfidat më të mëdha në Evropë. Mesazhet e ndara dje nga Kryetarja e Komisionit Evropian dhe Presidenti Makron janë jashtëzakonisht pozitive. Ajo që thashë në vendin tonë, se dera e integrimit në BE tani është e hapur, duke pasur parasysh momentin gjeopolitik në të cilin ndodhet Evropa dhe pjesërisht për shkak të atij momenti gjeopolitik, ka takime si ky, ku marrin pjesë 47 shtetarë dhe përfaqësues të organizatave të mëdha ndërkombëtare, praktikisht është një moment që duhet shfrytëzuar.

 
Sot tema ku do të jem prezent me Bytyqin është lidhja dhe stabiliteti energjetik, ne jemi një vend që realisht kemi bërë shumë gjatë vitit të kaluar dhe prandaj jemi përfshirë në atë pjesë. Ne jemi lider në zbatimin e burimeve të ripërtërishme të energjisë për banor.
 
Së dyti, kemi filluar projekte të mëdha infrastrukturore në fushën e infrastrukturës rrugore. Pjesë e këtij takimi do të jenë edhe korridoret transeuropiane, pastaj edhe lidhja 5G mes qytetarëve dhe këtu kemi diçka për të thënë, duke qenë se ka nisur procesi i lidhjes 5G në vendin tonë. Sigurisht që lidhja e njerëzve, duke menduar këtu mbi të gjitha të institucioneve, por edhe të komunitetit akademik të shkencës dhe kërkimit do të jetë pjesë e temave që do të diskutojmë. Ky takim është me të vërtetë i rëndësishëm, Evropa qëndron e bashkuar, Evropa nuk ka qenë kurrë më e bashkuar, pas takimit të parë që mora pjesë në Pragë të komunitetit politik evropian, ministrat tanë nga departamentet ekonomike, mbi të gjitha ministri i Ekonomisë, filluan të marrin pjesë në takimet e ministrave për energjinë e BE-së si dhe ministrit të Transportit dhe Lidhjeve së bashku me ministrat e transportit dhe lidhjeve të BE-së dhe si rrjedhojë ne ishim vendi që arritëm ta përballonim krizën energjetike në mënyrën më të mirë. ne arritëm të vendosim Korridorin 8 në hartën e korridoreve trans-evropiane, gjë që nuk ishte kështu deri tani.
 
Vetëm përmes takimeve të tilla, duke u ulur në të njëjtën tryezë së bashku me përfaqësuesit e të gjitha shteteve të BE-së dhe vendeve që ndajnë të njëjtat vlera, është rruga për të ecur rpara. Sigurisht që do të diskutojmë edhe për integrimin politik, kjo u theksua dje dhe Kryetarja i KE kishte një qëndrim shumë të qartë, e cila pas një takimit tonë e ndau në mënyrë shumë eksplicite se tani është koha kur duhet të merren vendime, se Maqedonia e Veriut mund të vazhdojë rrugën e saj drejt integrimit evropian dhe të bëhet anëtare e BE-së deri në vitin 2030. Kam pasur një takim edhe me Presidentin e Francës ku biseduam në detaje për procesin që vijon, e informova se kanë filluar ndryshimet kushtetuese, praktikisht propozimi i nismës është bërë nga grupi i punës, i dorëzuar në Ministrinë e Drejtësisë, do të kalojë në Qeveri, e cila më pas do të shkojë në Kuvend. Para kësaj do të kem një takim me kryetarin e partisë më të madhe opozitare VMRO-DPMNE dhe ekipin e tyre, ku do ta ndajmë planin, kështu që besoj se kemi kapacitete, siç ka qenë deri më tani, të bëjmë vendime të tilla që do të ofrojnë një të ardhme më të mirë për qytetarët tanë.
 
Pas mesazhit të qartë dhe shumë të fuqishëm të senatorit amerikan Marfi dhe ambasadorëve në vend, përfshirë ambasadorin amerikan, ambasadorin holandez në pjesën e integrimit të vendit, tani mendoj se të gjithë në vendin tonë e kanë të qartë se së pari, ne kemi një propozim për kornizën e negociatave të dorëzuar nga 27 shtetet anëtare të BE-së, se ajo kornizë negociuese nuk do të negociohet, sepse realisht përmban kërkesat tona që i kemi pasur, dhe kjo është një gjuhë e pastër maqedonase, e konfirmuar me marrëveshjen e Fronteks. , një identitet i mbrojtur maqedonas, ajo që na pret është një nga vendimet e shumta deri në hyrjen në BE, që është përfshirja e pjesëve të tjera të popujve në Kushtetutën tonë, përfshirë popullin bullgar.
Me këtë konsideroj se arrihet edhe një qëllim shumë i rëndësishëm, sepse më në fund do t'i jepet fund tezës se është një popull në dy shtete, për herë të parë do të kemi maqedonas në Kushtetutë që tashmë janë këtu, por këtu tani do të diferencohen qartë edhe bullgarët, me të cilët ajo tezë do të përfundojë njëherë e përgjithmonë dhe nuk do të jetë temë bisede. Tema e gjuhës maqedonase me nënshkrimin e marrëveshjes së Fronteks, ku gjuha maqedonase është së bashku me të gjitha gjuhët e tjera të vendeve anëtare të BE-së, e miratuar nga të gjitha shtetet anëtare, përfshirë edhe gjuhën maqedonase, mbylli edhe temën tjetër, identiteti maqedonas do të jetë pjesë e mozaikut të vlerave kulturore të BE-së dhe me këtë mendoj se tashmë është e qartë se para nesh ka një vendim për Evropën ose për izolim”.