Kovaçevski për MIA-n: Maqedonia e Veriut ka nevojë për integrim në BE, jo për izolim

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, pas pjesëmarrjes në Forumin Strategjik të Bledit, në një deklaratë për MIA-n, theksoi se vendimmarrja në Kuvend , gjegjësisht votimi për procesin e integrimit evropian të Maqedonisë së Veriut, u theksuan edhe në forumin në Bled. Kryeministri theksoi rëndësinë e mesazhit të Kryetarit të Këshillit Evropian, Sharls Mishel, se viti 2030 mund të jetë viti i zgjerimit të BE-së, si dhe nga Kryeministri kroat, Andrej Plenkoviq dhe përfaqësuesi special i Mbretërisë së Bashkuar për Ballkani Perëndimor, Sir Stjuard Piç.

"Për sa i përket vetë procesit, u tha qartë se kriteret për anëtarësim janë ato që thuhen praktikisht në kuadrin tonë të negociatave, se procesi i reformës është ajo nga e cila varet vetë procesi i anëtarësimit dhe se për ne si vend kandidat për anëtarësim mbesin ato detyrime që kemi dhe se edhe BE-ja i përmbush obligimet e veta.Prandaj, thirrjet për marrjen e vendimeve në Kuvend, përkatësisht për votim për integrime evropiane, po bëhen më aktuale në dritën e asaj që dëgjuam sot në Bled. Këtu u konfirmua edhe një gjë tjetër e rëndësishme, që është se Maqedonia e Veriut ka miq të mëdhenj në BE, Maqedonia e Veriut ka një mik në SHBA, dhe nëse shikoni mesazhet e përfaqësuesit të lartë të SHBA-së që ishte në Shkup vetëm dy ditë më parë dhe këto mesazhe që dëgjuam sot dhe dje nga kryetari i BE-së, janë të njëjtat mesazhe që praktikisht përfaqësojnë një thirrje për vendet kandidate që të bëjnë atë që u intereson në fushën e anëtarësimit në BE“, deklaroi  Kryeministri Kovaçevski për MIA-n.

Pas përfundimit të procesit të skriningut, hapi tjetër është hapja e grupimeve, kapitujve dhe negociatave lidhur me to. Është një proces në të cilin praktikisht do të bëhemi më të mirë, një proces në të cilin do të bëjmë reformimin e mëtejshëm të kodifikimit tonë, harmonizimin me BE-në, por edhe më i rëndësishëm reformimin e institucioneve, mënyrën e zbatimit të ligjeve dhe zbatimin e tyre. dhe sigurisht kjo do të thotë edhe nxitje më e madhe ekonomike, do të thotë akses në më shumë fonde evropiane dhe do të thotë rritje e potencialit evropian të shtetit.

"Kjo është ajo, që edhe BE-ja praktikisht mbështetet - prosperiteti ekonomik, drejtësia sociale dhe sundimi i demokracisë, gjendje drejt të cilës  shoqëria jonë përpiqet dhe që në tre dekadat e fundit realisht ka përparuar. Prandaj edhe një herë do të përsëris se Maqedonia e Veriut ka nevojë për integrim në këtë moment, e jo izolim”, tha Kryeministri Kovaçevski në një deklaratë për MIA-n.