Kovaçevski pas takimit të liderëve: Jemi marrë vesh për datat e zgjedhjeve të rregullta, rruga evropiane ka filluar dhe tani është momenti për të bërë gjënë e duhur, po inicojmë Frontin Evropian!

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski,  dha deklaratë pas takimit të liderëve që me iniciativën e tij u mbajt në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, ku morën pjesë kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi dhe kryetarë të partive politike të përfaqësuara në Kuvend.

Në vazhdim teksti i integral nga  deklarata e kryeministrit Kovaçevski.

“Dua të shpreh ngushëllimet e mia në emrin tim dhe në emër të të gjithë të pranishmëve këtu pranë meje, deri te  familja për të gjithë të afërmit dhe miqtë, shokët e klasës së 14-vjeçares Vanja. Trishtimi që ndjejmë pas humbjes së kësaj jete të re është i madh. Dua të falënderoj institucionet kompetente, Ministrinë e Punëve të Brendshme dhe Prokurorinë Publike, të cilët punuan intensivisht dhe ndriçuan plotësisht rastin, duke gjetur autorët e këtij krimi të rëndë.

Pres që në afat më të shkurtër të mundshme që autorët të dalin para drejtësisë dhe të mbajnë përgjegjësinë më të rreptë. Kjo është një ditë jashtëzakonisht e vështirë dhe për këtë arsye apeloj që të ndiqen informacionet ekskluzivisht nga institucionet kompetente që ndajnë sa më shumë në kohë dhe sipas protokollit për të shmangur spekulimet dhe natyrisht për të mos dëmtuar hetimin.

Sot me kryetarët e partive politike parlamentare biseduam për disa tema të rëndësishme për qytetarët dhe shtetin. Diskutuam për integrimin evropian të Maqedonisë së Veriut, ndryshimet në Kodin Zgjedhor në përputhje me rekomandimet e OSBE/ODIHR-it, si dhe datën e zgjedhjeve të rregullta presidenciale dhe parlamentare që do të mbahen në vitin 2024.

Më vjen mirë që patëm rastin në shtëpinë e demokracisë, Kuvendin, në emër të qytetarëve të interesave dhe nevojave të tyre, të tashmes dhe të së ardhmes, të diskutojmë hapur për këto tema, të cilat i konsideroj një hap përpara, në sigurimin e nivelit të lartë të pjekurisë politike që unë insistoj që në ditën e parë të mandatit tim.

Në takim i njoftova kryetarët e partive politike për gjendjen e procesit të skriningut, i cili po zhvillohet me sukses dhe sipas dinamikës së përcaktuar. Ne diskutuam gjithashtu planin e rritjes me të cilin vendi dhe qytetarët e tij do të ndjejnë konkretisht përfitimet e anëtarësimit në BE edhe para se vendi të bëhet zyrtarisht anëtar i Unionit. Diskutuam për procesin e kompletimit të amendamenteve kushtetuese, siç thashë në takimin e lidershipit për ne, për LSDM-në dhe partnerët e koalicionit, nuk ka dyshim se Maqedonia e Veriut është pjesë e BE-së, se rruga evropiane ka filluar si proces dhe se Nuk ka të ndalur këtu, se BE-ja është alternativa jonë e vetme.

Pranimi i ndryshimeve kushtetuese mbetet i vetmi parakusht për të ecur përpara, që është e qartë dhe çdo vonesë dhe pasiguri e negociatave dhe anëtarësimit tonë të plotë është një vendim politik jashtëzakonisht i papërgjegjshëm dhe i rrezikshëm. Këtë qëndrim e ndava edhe në mbledhjen e kryesisë, duke theksuar se ndryshimet kushtetuese do të mbeten detyrim për këtë përbërje parlamentare dhe për secilën pasardhëse dhe çdo tezë se ka ndonjë alternativë tjetër për anëtarësimin tonë në BE është e gabuar.

Tani është koha për të bërë gjënë e duhur dhe për të miratuar ndryshimet kushtetuese. Përsa i përket ndryshimeve në Kodin Zgjedhor, rekomandimet e OSBE/ODIHR janë rekomandime në pjesën e kuadrit ligjor, procedura në pjesën e procedurës së kundërshtimit dhe ankimimit për mbrojtjen e të drejtës së votës, vëzhgimi i zgjedhjeve, regjistrimi i votuesve, fushata zgjedhore, financimi i fushatës, përfaqësimi i mediave në procesin zgjedhor.

Ndryshimet që diskutuam tashmë janë harmonizuar dhe zbatuar në projektligj. Këto hapa, të cilat ndërmerren me zbatimin e rekomandimeve, me përfshirjen e të gjithë aktorëve politikë, janë shembull i shkëlqyer i koordinimit të mirë dhe punës së përbashkët në drejtim të përmirësimit të procesit zgjedhor dhe zgjedhjeve të përgjithshme në të ardhmen.

Sa i përket procedurës, këto ndryshime, pra projektligji do t'u dorëzohet koordinatorëve të grupeve parlamentare për të hyrë në procedurë parlamentare dhe për të votuar në kohën e duhur.

Dhe tema e fundit e bisedës ishte data e zgjedhjeve.

Fillimisht më duhet të shpreh kënaqësinë që pas 17 vitesh kemi sërish zgjedhje të rregullta parlamentare. Zgjedhjet e fundit të rregullta parlamentare në vendin tonë ishin në vitin 2006. Kjo do të thotë se Qeveria arriti të krijojë stabilitet shtesë, siguri, parashikueshmëri dhe respektim të rendit dhe ligjeve sipas parimeve më të larta demokratike. Dhe ky është një hap i madh, pas ekzistencës së shtetit të robëruar deri më pak se një dekadë më parë.

Pas komunikimit intensiv me partnerët e koalicionit, si dhe monitorimit aktiv të qëndrimeve të të gjitha partive politike, përfshirë grupet e punës që kanë punuar për ndryshimet në Ligjin Zgjedhor, në përputhje me OSBE/ODIHR në të cilin kanë marrë pjesë të gjitha partitë politike, ajo që theksova është se zgjedhjet e rregullta presidenciale ka hapësirë ​​që ato të mbahen në fund të prillit, pra që zgjedhjet e rregullta parlamentare të mbahen në fillim të majit.

Natyrisht, duhet të kemi parasysh kufizimet ligjore, por i kushtojmë vëmendje edhe festave të ardhshme fetare, që në fakt janë i gjithë muaji prill, që është muaji i Ramazanit dhe Pashkët janë në fillim të majit.

Duke pasur parasysh të gjitha këto, në takim propozova datat për mbajtjen e zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare, 24 prill për raundin e parë të zgjedhjeve presidenciale dhe 8 maj për raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale si dhe zgjedhjet parlamentare.

Ajo që konstatuam në takim është se zgjedhjet e rregullta do të mbahen më 24 prill, përkatësisht raundi i parë i zgjedhjeve presidenciale dhe 8 maji për rrethin e dytë të zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare.

Sipas ligjit, nga 28 janari do të ketë një qeveri teknike, pra qeveri të Përzhinës dhe do të përmbushet detyrimi ligjor që kam unë si kryeministër dhe sigurisht që do të përmbushet marrëveshja e koalicionit.

Po ashtu, ju njoftoj se në seancën e sonte të Bordit Ekzekutiv, LSDM-ja nisi iniciativën për formimin e një fronti të gjerë evropian të të gjithë aktorëve politikë dhe shoqërorë që mbështesin anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE.

Në këtë drejtim i kemi bërë thirrje të gjitha subjekteve politike, organizatave joqeveritare, shoqatave civile, aktivistëve, të gjithë atyre që e mbështesin rrugën evropiane dhe e shohin të ardhmen e vendit si anëtare me të drejta të plota të BE-së që t'i bashkohen Frontit Evropian.

Është shumë e rëndësishme që të gjitha forcat pro-evropiane dhe progresive, demokratike, pavarësisht nga dallimet etnike apo ideologjike, së bashku, bazuar në parimet dhe vlerat demokratike evropiane, të krijojnë Frontin Europian dhe të arrijnë objektivin strategjik: anëtarësimin në BE deri në vitin 2030 dhe progresin ekonomik standarde më të mira jetese, demokraci të lartë dhe drejtësi sociale për qytetarët tanë.

Bazuar në këto parime politike për formimin e Frontit Evropian, Bordi Ekzekutiv i LSDM-së mori vendim që të fillojë procedura për zgjedhjen e kandidatit për kryetar në përputhje me statutin dhe rregullat përkatëse në parti.

Bazuar në këto parime politike për formimin e Frontit Evropian, Bordi Ekzekutiv i LSDM-së mori vendim që të fillojë procedura për zgjedhjen e kandidatit për kryetar në përputhje me statutin dhe rregullat përkatëse në parti.

Faleminderit për vëmendjen tuaj.