Kovaçevski për Sloboden Peçat: Pensionet u rritën për 25% vetëm gjatë mandatit të qeverisë sime, kemi një metodologji serioze për rritjen e vazhdueshme të pensioneve

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski sot në një intervistë për “Sloboden Peçat”, ndër të tjera ka folur edhe për masat kundër krizës dhe mbështetjen për pensionistët.

“Pensionistët marrin në varësi të masës së pensionit. Ata që kanë 14.000 pension, 3.000 denarë në muaj për 5 muajt e ardhshëm. Kjo është 15.000 denarë në llogaritë e pensionistëve. Ata nga 14.000 deri në 16.000 denarë marrin 2.000 denarë në muaj, ndërsa ata nga 16.000 deri në 19.000 denarë 1.500 denarë në muaj.

 

Për pensionistët kemi një metodologji serioze për rritjen e vazhdueshme të pensioneve. Vetëm gjatë mandatit të qeverisë sime, pensionet u rritën me 25% në 1.5 vjet. Është sistematike, 50% rriten dy herë në vit në përputhje me rritjen e kostos së jetesës, dhe 50% në përputhje me rritjen e pagës mesatare”, tha kryeministri Kovaçevski në intervistën e sotme për “Sloboden Peçat”.

“Nëse e krahasojmë pensionin mesatar, ai tashmë është rritur për 6500 denarë në krahasim me vitin 2016. Sot kemi një pension mesatar prej 21.000 denarë, ndërsa pensioni minimal është 50% më i lartë se sa ishte në vitin 2016 dhe tani kemi mbi 13.000 denarë pension minimal në vend. Shifra të tilla nuk kanë qenë deri më tash”, theksoi kryeministri Kovaçevski, duke shtuar se këto shifra shpesh janë në korrelacion me inflacionin.

“Megjithatë, me masat që morëm së bashku me Ministrinë e Financave dhe Inspektoratin Shtetëror të Tregut, arritëm të ulim inflacionin, i cili vitin e kaluar ishte në nivelin 19%, gati 7 herë dhe të kemi inflacion prej 3%, dhe të ushqimeve. inflacioni është vetëm 1%. Dhe në atë pjesë kemi rritje reale të pensioneve”, theksoi kryeministri Kovaçevski për “Sloboden Pechat”.
 
“Por ne inflacionin, i cili vitin e kaluar ishte në nivelin 19%. Me masat që morëm së bashku me Ministrinë e Financave dhe Inspektoratin Shtetëror të Tregut arritëm ta ulim me gati 7 herë dhe të kemi inflacion 3%, dhe inflacioni i ushqimeve është vetëm 1%. Dhe në atë pjesë kemi rritje reale të pensioneve”, theksoi kryeministri Kovaçevski për “Sloboden Peçat”.