Премиерот Џафери во работна посета на Тирана / Kryeministri Xhaferi në vizitë pune në Tiranë

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, од денеска, 28-ми февруари, е во работна посета на Тирана, Република Албанија.

Во состав на владината делегацијата се и Бојан Маричиќ, прв заменик на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, како и Бујар Османи, министер за надворешни работи и Филип Николоски, заменик министер за финансии.

Премиерот Џафери ќе присуствува и ќе има обраќање на Регионалниот самит за развој на Западен Балкан, во чијшто фокус е Планот за раст на Западен Балкан усвоен од Европската комисија. 

На Самитот ќе се разговара за унапредувањето на регионалната соработка и реализацијата на Заеднички регионален пазар како процес на постепено вклучување во Единствениот европски пазар. Претседателот на Владата, Џафери е предвидено да се обрати на Панелот „Вовед во единствениот пазар“.

На Регионалниот самит за развој на Западен Балкан во Тирана, којшто е продолжување на состанокот од минатиот месец во Скопје,  се лидерите на државите од Западен Балкан, како и комесарот за соседска политика и проширување на ЕУ, Оливер Вархеји.

За време на посетата на Тирана, премиерот Џафери, ќе се сретне и со претседателот на Украина, Володимир Зеленски, при што е предвидено да биде потпишана Заедничка Декларација на Република Северна Македонија и Украина за евроатлантските интеграции на Украина.


Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, prej sot, 28 shkurt, është në vizitë pune në Tiranë, Republikën e Shqipërisë.

Në përbërjen e  delegacionit qeveritar janë edhe Bojan Mariçiq, zëvendësi i parë i Kryetarit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, si edhe Bujar Osmani, ministër i Punëve të Jashtme dhe Filip Nikoloski, zëvendës ministër i Financave.

Kryeministri Xhaferi do të marrë pjesë dhe do të mbajë fjalim në Samitin Rajonal për Zhvillimin e Ballkanit Perëndimor, në fokusin e të cilit është Plani për rritjen e Ballkanit Perëndimor i miratuar nga Komisioni Evropian. Në Samit do të diskutohet për avancimin e bashkëpunimit rajonal dhe realizimin e Tregut të përbashkët rajonal si proces i përfshirjes graduale në Tregun e vetëm Evropian. Kryetari i Qeverisë, Xhaferi është paraparë të mbajë fjalim në Panelin “Hyrja në tregun e vetëm”.

Në Samitin rajonal për Zhvillimin e Ballkanit Perëndimor në Tiranë, që është vazhdim i takimit të muajit të kaluar në Shkup, janë liderët e vendeve të Ballkanit Perëndimor, si dhe Komisionari për Politikat e Fqinjësisë dhe Zgjerimit i BE-së, Oliver Varheji.

Gjatë vizitës në Tiranë, Kryeministri Xhaferi, do të takohet edhe me Presidentin e Ukrainës, Volodimir Zelenski, me ç’rast është planifikuar nënshkrimi i Deklaratës së Përbashkët të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Ukrainës për integrimin euroatlantik të Ukrainës.

Календар Влада: 
E mërkurë, Shkurt 28, 2024 - 00:00 to E enjte, Shkurt 29, 2024 - 23:45