Zaev: Në Ditën Botërore të Mjedisit Jetësor më nuk bisedojmë për ajrin e ndotur si rezultat i aksioneve gjithëpërfshirëse të të gjitha palëve të interesuara

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev  mori pjesë në aktivitetin që e organizoi Qyteti i Shkupit dhe kryetari i Komunës Petre Shilegov, me rastin e Ditës Botërore të Mjedisit Jetësor.

Në vazhdim ua përcjellim fjalimin e tërësishëm të Kryeministrit Zaev:

“Ashtu si e gjithë bota,  ashtu dhe ne sot festojmë Ditën Botërore të Mjedisit Jetësor me aktivitete që synojnë të inkurajojnë kujdes dhe veprim të vazhdueshëm për një mjedis të pastër dhe të shëndosh dhe përditshmërinë.

Këtë vit unë iu bashkova aktiviteteve të organizuara nga Qyteti i Shkupit me këtë rast, i cili vazhdon të zbatojë "Planin e Veprimit – Shkupi, Qyteti i Gjelbër", një projekt që përqendrohet në zgjidhjet për sfidat për mbrojtjen e mjedisit dhe krijimin e zhvillimit të qëndrueshëm të qyteteve.

Është fakt se si rezultat i aktiviteteve të këtij projekti dhe një seri të projekteve të tjera gjithëpërfshirëse të rëndësishme këtë vit nuk flasim për ajrin e ndotur në kryeqytet, gjegjësisht kemi një ulje të madhe në numrin e ditëve me përqendrime të tejkaluara të PM grimcat.

Disa do të thonë se është nga moti, ndryshimet klimatike, por fakti është se zvogëlimi është rezultat i veprimit të përbashkët nga të gjithë.

Kjo është gjithashtu një rezultat i ndërgjegjësimit të rritur të qytetarëve, i cili është në nivelin më të lartë deri më tani dhe është një nxitje shtesë për këtë Qeveri për të vazhduar me projekte mjedisore siç janë zëvendësimi i shporeteve ndotëse me dru dhe lëndëve djegëse fosile me invertorë që nuk ndotin mjedisin në Shkup dhe në disa qytete të tjera.

Qytetarët, veçanërisht ata më të vegjël, po përdorin gjithnjë e më shumë automjete jo ndotëse siç janë biçikletat ose motorët elektrikë, ndërsa një nxitës serioz për këtë është plotësimi i nevojave të këmbësorëve dhe çiklistëve si një pjesë kryesore e zgjidhjeve të lëvizjes urbane në një mjedis të shëndetshëm.

Në këtë drejtim janë të gjitha ndërhyrjet infrastrukturore në Shkup, si dhe në qytete të tjera të vendit.

Në Shkup, 100 km shtigje biçikletash tashmë janë realizuar dhe zonat e ndara të biçikletave dhe këmbësorëve përgjatë rrugëve dhe bulevardeve.

Në qytetin e Shkupit ka më shumë gjelbërim, drunjtë, vendosen barriera të gjelbra ndërmjet këmbësorëve / çiklistëve dhe automjeteve, parqe të reja, çati të gjelbra.

Dhe jo vetëm në Shkup. Në 36 komuna, 108 objekte publike ka sisteme fotovoltaike dhe më shumë hapësira të gjelbra dhe zbatohen masa për menaxhim të drejtpërdrejt me burimet e ndotjes.

Ne ndjekim agjendën ekologjike të vendit me projekte të energjisë së gjelbër, në përputhje me Agjendën e Gjelbër Evropiane, gjegjësisht realizojmë kalimin nga qymyri në emergjencë ekologjike për prodhimin e energjisë elektrike.

Termocentralet fotovoltaike tani janë duke u ndërtuar në vendet ku minierat e qymyrit dhe termocentralet ndotëse kanë funksionuar dhe mullinjtë e erës dhe termocentralet me gaz po ndërtohen.

Kjo është rruga e suksesit. Rruga përmes së cilës kanë kaluar më shumë vende evropiane.

Në fund, më lejoni edhe njëherë të apeloj në Ditën Botërore të Mjedisit Jetësor për aksione të përbashkëta.

Suksesi në realizimin e mjedisit jetësor si përditshmëri e jona është e mundur vetëm me koordinim, aksione të përbashkëta të qytetarëve, komunitetit të biznesit dhe komunave dhe institucioneve shtetërore”.