Zabërçanec në Konferencë rajonale për edukim mediatik dhe përballje me dezinformatat: Forcat demokratike të bashkohen, fitorja ndaj deziformatave vjen përmes bashkëpunimit dhe transparencës

Koordinatori nacional për komunikime strategjike në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Marjan Zabërçanec, mori pjesë në “Konferencën rajonale për edukim mediatik BE – Ballkani Perëndimor: Përballje me dezinformatat”, organizuar nga Delegacioni i Bashkimit Evropian në vend dhe Instituti Maqedonas i Medias (IMM).

Në konferencë u bisedua për sfidat aktuale në hapësirën publike për komunikim, siç janë përballja me dezinformatat, ndikimi i rrjeteve sociale dhe deziformatave në ridefinimin e raportimit gazetares dhe cilësia e gazetarisë, si dhe rëndësia e edukimit mediatik për qytetarët në mjedisin e ri mediatik.

Konferenca, e cila ka një format hibrid, gjegjësisht disa nga pjesëmarrësit nga Republika e Maqedonisë së Veriut janë të pranishëm drejtpërdrejt, ndërsa panelistët nga jashtë marrin pjesë përmes internetit, u hap me fjalime përshëndetëse nga Presidenti Stevo Pendarovski, Përfaqësuesi i Lartë i BE -së për Punët e Jashtme dhe Politikë të Sigurisë dhe nënkryetar i Komisionit Evropian Zhozep Borel përmes video fjalimit, ambasadori i BE -së në vend, Dejvid Gir dhe drejtoresha e IMM-së, Biljana Petkovska.

Koordinatori nacional Zabërçanec, bashkë me përfaqësuesit e mediave, shoqërisë civile dhe fushës akademike nga Bashkimi Evropian dhe vendet nga Ballkani Perëndimor, mori pjesë në panel me temë: Përballja me dezinformata – sfidë e përbashkët për institucionet, mediat dhe qytetarët, ku veçanërisht u fokusua në rëndësinë e transparencës aktive të Qeverisë, si zgjidhje kyçe në luftën me ndikimet e dëmshme nga dezinformatat.

"Unë nuk mendoj se përpjekjet tona duhet të synojnë kryesisht për të hequr drejtpërdrejt burimet e dezinformatave, sepse nuk varet nga ne. Është shumë e vështirë të heqësh diçka që nuk e ke krijuar ose për të cilën nuk ke përgjegjësi. Përpjekjet tona duhet të përqendrohen në analizën dhe kuptimin, përcaktimin e thellë të problemit dhe sigurimin e mbi të gjitha kontra-narrativit, gjegjësisht promovimin e asaj që do të thotë një histori progresive demokratike," tha koordinatori Zabërçanec, duke shprehur mirënjohjen ndaj organizatorëve për marrjen e iniciativës për të siguruar një platformë për diskutim mbi një çështje shumë të rëndësishme për dezinformimin dhe edukimin mediatik.

Sipas Zabërçanec,  për këtë çështje që është e rëndësishme veçanërisht për qeveritë demokratike, me qëllim për të siguruar uljen dhe eliminimin e ndikimit të dëmshëm të dezinformatave, më e rëndësishmja është transparenca aktive e qeverive, gjegjësisht institucioneve për të komunikuar hapur, me përgjegjësi dhe shpejtë dhe për të siguruar dhe mbështetur forma të ndryshme të leximit mediatik për të rinjtë, por edhe për tërë popullatën.

"Qeveritë duhet të kenë vullnet politik dhe angazhim politik, për të përmirësuar vazhdimisht temën e transparencës, llogaridhënies dhe reagimit", tha Zabërçanec, duke shtuar se shërbimi i komunikimit i Qeverisë kohët e fundit e ka sjellë Qeverinë në vend të parë në rajon për sipas transparencës.

Zabërçanec theksoi se angazhimi për të promovuar vazhdimisht transparencën aktive të Qeverisë nuk do të ndalet kurrë, duke u përpjekur të tejkalojë të gjitha sfidat që paraqiten në institucionet më pak të hapura, në mënyrë që të sigurohet prania e narrativeve demokratike progresive.

"Këtu dua të zgjas dorën sërish si Qeveri, dhe deri te organizatat mediatike dhe të gjitha palët e interesuara, dhe të potencoj se ne duhet ta luftojmë këtë betejë së bashku, për të rritur nivelin e besimit te njëri -tjetri, sepse vetëm atëherë do të jemi dukshëm më të fuqishme si forca demokratike kundër qendrave retrograde të komunikimit sekret për manipulime ", konkludoi koordinatori Zabërçanec, duke shtuar se të gjithë aktorët e vendosur për përparim dhe zhvillim janë në anën e duhur kundër atyre që përhapin dezinformata dhe ndikime negative.