Отворен Балкан

Иницијативата „Отворен Балкан“ произлегува од Берлинскиот процес и на својот почеток беше именувана како Напредна регионална иницијатива за соработка или како „Мини Шенген“. 

„Отворен Балкан“ во моментов е иницијатива во која членуваат Северна Македонија, Албанија и Србија, а има за цел да го промовира и да го развива капацитетот на регионот, како и да донесе конкретни придобивки за граѓаните и за бизнисите.

Оваа иницијатива е можност за зајакнување на регионалната економска соработка и унапредување на слободата на движење на луѓе и добра.

„Отворен Балкан“ не е алтернатива на ЕУ. „Отворен Балкан“ значи побрзо и подготвено до ЕУ.

Сите останати земји од регионот имаат отворена, јавна, директна и недвосмислена покана да се придружат. 

Повикуваме на придонес кон големата идеја Западен Балкан да стане „Отворен Балкан” кој носи конкретни придобивки за сите наши граѓани, да направиме да стане важен, реален дел од секојдневниот живот на нашите граѓани преку единствениот пазар.

Ги потпишавме Договорот за интерконекција на шеми за електронска идентификација на граѓаните од Западен Балкан и Договорот за услови за слободен пристап до пазарот на трудот во Западен Балкан. Со овие договори им овозможуваме на граѓаните на Северна Македонија, Албанија и Србија пристап до електронските услуги на националните портали на трите земји преку креирање електронска идентификација „Отворен Балкан” со што започнува остварувањето на можноста за олеснет и непречен пристап до пазарот на труд во трите земји.

Веќе се спроведува и Договорот за соработка во ветеринарното, фитосанитарното и безбедноста на храната, со што нема повеќе чекање на граничните премини, односно ако стоката тргне од Саранда во Албанија и преку Северна Македонија треба да оди во Суботица во Србија, трите држави си ги признаваат лабораториските анализи, се врши усогласување на документите за стоката од животинско и растително потекло и нема веќе потреба од вообичаените чекања со часови по границите.

„Отворен Балкан” води кон бришење на границите како административни бариери и ги овозможува четирите европски слободи за движење на луѓето, стоките, услугите и капиталот.

Следува, во туризмот, да се интензивира соработката меѓу агенциите за туризам од трите држави за да утврдат заедничка понуда кон светските пазари, што ќе го промовира „Отворен Балкан” како атрактивна дестинација. 

Се развиваат идеи и проекти за регионален на вински туризам преку поуспешно преставување на светските саеми за вино и соработка за унапредување на индустријата, а веќе во мај 2022 ќе го имаме и првиот „Отворен Балкан” вински саем за поголема афирмација на виното од регионот.

Државите од „Отворен Балкан” работат и на основање заеднички филмски фонд на кој ќе аплицираат копродукции иницирани од трите земји.

Трите влади се обврзаа и дека ќе се интензивираат контактите, познанствата, размените и заедничките иницијативи меѓу младите од нашите држави преку организација на настани. Од заеднички летувања, преку спортски турнири и културни настани до научно-истражувачки хабови.
 


Заедничка прес-конференција на лидерите на „Отворен Балкан“


Потпишани договори кои произлегуваат од „Отворен Балкан“:

 • Memorandum of understanding on cooperation in the field of tourism in the Western Balkans (англиски)
 • Memorandum of understanding on the cooperation of the taxation administrations in Western Balkans (англиски)
 • Memorandum of understanding on cultural cooperation in the Western Balkans (англиски) 
 • Agreement on cooperation in the Western Balkans in the field of mutual recognition of diplomas and scientific grades issued by higher education institutions and other authorized institutions (англиски) 
 • Договор за заштита од катастрофи (англиски)
 • Меморандум за разбирање за увоз, извоз на стоки (македонски | англиски)
 • Меморандум за разбирање за слободен пристап до пазарот на трудот (македонски)
 • Спогодба помеѓу владите на Северна Македонија и Албанија за взаемно признавање на одобренија за овластен економски оператор – безбедност и сигурност (ОЕОС) (македонски | албански | англиски)
 • Agreement on conditions for free access to the labour market in the Western Balkans (англиски)
 • Agreement on interconnection of schemes for electronic identification of the citizens of the Western Balkans (англиски)
 • Agreement on cooperation in the field of veterinary, food and feed safety and phytosanitary in the Western Balkans (англиски)
 • Со Вучиќ и Рама договоривме самит на Отворен Балкан во Охрид и саем на вино и храна во Србија (англиски)
 • Agreement on food security mechanisms in the Western Balkans (англиски)
 • Memorandum of understanding on cooperation in the field of understanding on cooperation in the field of cinematography and audio-visual activities in Western Balkans (англиски)
 • Operational Plan in the field of Civil Protection between the Republic of Albania, the Republic of North Macedonia and the Republic of Serbia (англиски)

 

Објави на темата
Ковачевски на крајот на Самитот: Да се видиме наскоро со истата енергија и со нови идеи и проекти за соработка [07.06.2022]
Ковачевски: Отворен Балкан е одлична иницијатива, но не е замена за ЕУ [07.06.2022]
Ковачевски: Се обединуваме за заедничко добро на нашите народи [07.06.2022]
Отворен Балкан: Потпишан договор за олеснување на процедурите за признавање на дипломи и научни степени стекнати во Северна Македонија, Србија и Албанија [07.06.2022]
Костадиновска-Стојчевска на самитот во Охрид: „Отворен Балкан“ е широко отворен простор без административни бариери за културата и за уметноста [07.06.2022]
Отворен Балкан отвори нови можности за соработка во туризмот, културата, образованието и даночните политики [07.06.2022]
„Отворен Балкан“ обединува и надминува бариери и создава фондови за заедничка културна соработка [07.06.2022]
Ковачевски: Со меѓународната поддршка Отворен Балкан е двигател на евроинтеграциите за регионот [07.06.2022]
„Отворен Балкан“ отвора можности за заедничка промоција на атрактивните туристички атракции на земјите од регионот [07.06.2022]
Од Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид: Продолжуваме со соработка за силен регион подготвен за членство во ЕУ [07.06.2022]
Ковачевски на Отворен Балкан: Нè поврзува заедничка визија за напреден и безбеден регион [07.06.2022]
Костадиновска-Стојчевска: Министерките за култура на Албанија и на Србија воодушевени од Охридскиот бисер [07.06.2022]
Ковачевски ги пречека лидерите од регионот: Со Отворен Балкан отвораме нови перспективи за нашите држави [07.06.2022]
Николовски од самитот „Отворен Балкан“: Ги усогласуваме ветеринарните сертификати и овозможуваме полесна трговија на живи животни и производи од животинско потекло [07.06.2022]
Во Охрид пристигнаа лидерите на земјите од иницијативата „Отворен Балкан“ [07.06.2022]
Ковачевски-Брнабиќ: Силната регионалната соработка е основа за забрзан економски развој [18.05.2022]
Ковачевски: Отворен Балкан значи можност за инвестиции и економски раст на регионот [18.05.2022]
Со Вучиќ и Рама договоривме самит на Отворен Балкан во Охрид и саем на вино и храна во Србија [26.04.2022]
Средба на премиерот Ковачевски со амбасадорот Река: Добрите односи помеѓу Северна Македонија и Албанија се голем придонес во развојот на регионот и неговите европерспективи [11.02.2022]
Бочварски: Потребно е регионално поврзување и модернизација на железницата на Западен Балкан [09.02.2022]
Премиерот Ковачевски: Компаниите ги препознаваат придобивките од „Отворен Балкан“ [09.02.2022]
Средба на вицепремиерот Битиќи со албанскиот амбасадор Река – Радува растот на трговската размена, Северна Македонија и Албанија заедно да работат за подобра економска клима во регионот [03.02.2022]
Николовски од Белград: Саемот „Агро Белград 2022“ и иницијативата „Отворен Балкан“ се основа за зголемена трговска размена на земјите од регионот [27.01.2022]
Николовски од Белград: Иницијативата „Отворен Балкан“ економски го унапредува целиот регион, за само 24 часа македонските производи се на српскиот пазар [27.01.2022]
Започна Самитот на „Отворен Балкан“ во Тирана, договорите за единствен пазар на трудот во регионот се од огромно значење за граѓаните [21.12.2021]
Заев, Ковачевски и Димковски денеска учествуваат на самитот на „Отворен Балкан“ во Тирана [21.12.2021]
Премиерот Заев ќе ја предводи владината делегација на состанокот на иницијативата „Отворен Балкан“ во Тирана [20.12.2021]
„Open Balkan ID“ за слободен пристап до пазарот на труд и за олеснување на увозот, извозот и движењето на стоките на Западен Балкан [14.11.2021]
Вицепремиерот Димитров за иницијативата „Отворен Балкан“: Колку поголем успех ќе постигнеме, толку поголема ќе биде и мотивацијата за приклучување, а и одгласот на пораката дека заслужуваме европска иднина [24.11.2021]
Заедничка изјава на учесниците на денешниот состанок на Иницијативата Отворен Балкан: Иднината на проширувањето – поглед од регионот [04.11.2021]
Заев на прес-конференцијата на Економски форум „Отворен Балкан“: Од огромно значење е што новото и силно регионално поврзување доби значајна поддршка од деловните заедници [29.07.2021]
Заев, Вучиќ и Рама на завршницата на „Отворен Балкан“: Новите иницијативи ќе донесат големи придобивки за стопанствениците и граѓаните, а вратите остануваат отворени и за сите други земји од регионот [29.07.2021]
Завршна изјава на лидерите на „Отворен Балкан“ [29.07.2021]
Заев, Вучиќ и Рама ги потпишаа првите официјални документи за соработка во рамките на „Отворен Балкан“ за силен импулс за поттикнување на регионалната соработка [29.07.2021]
Во Скопје ќе се одржи Економски форум на иницијатива на Северна Македонија, Албанија и Србија [29.07.2021]
Премиерот Заев го прими новоизбраниот генерален секретар на RYCO Хани: Поддршката на мобилноста и поврзувањето на младите од регионот е вложување во нивната иднина [12.07.2021]
Заев, Вучиќ, Рама: Силно сме посветени на регионалната соработка, градиме европски Западен Балкан [29.06.2021]
Претседателот Вучиќ и премиерите Рама и Заев согласни дека иницијативата за регионална соработка е целосно во согласност со Берлинскиот процес и добра основа за Самитот во Софија [30.10.2020]
Премиерот Заев на Форумот за младинско лидерство во Нови Сад: Политичките лидери треба да ги обезбедат сите услови младите да го прифатат и да го предводат бранот на промени во своите земји и во регионот [24.11.2019]
Премиерите Заев и Рама и Претседателот Вучиќ на трилатерална средба во пресрет на утрешниот состанок со другите лидери од Западен Балкан ja утврдија декларацијата за соработка [09.11.2019]
Премиерот Заев на трилатералниот состанок со претседателот на Србија Вучиќ и премиерот на Албанија Рама: Да ги воведеме европските принципи на соработка и функционирање и четирите слободи на ЕУ за проток на производи, мобилност на луѓе, услуги и капитал [10.10.2019]