Zaev: Pjesëmarrja në regjistrim është një operacion serioz statistikor dhe përgjegjësi shtetërore e qytetarëve

"Regjistrimi është një operacion kaq serioz statistikor saqë e identifikojm me përgjegjësinë shtetërore të qytetarëve," tha Kryeministri Zoran Zaev në një intervistë për emisionin "Trilling" të TV 24, duke shtuar se një qëndrim i tillë është një nga përgjigjet e mundshme të pyetjes historike të Presidenti i SHBA Kennedy çfarë mund të bëjë qytetari për vendin.

"Më e pakta që mund të bëjmë është të regjistrohemi në mënyrë që shteti, në emër të qytetarëve, të mund të menaxhojë burimet e tij në mënyrë të drejtë, të barabartë, dhe të krijojë politika të suksesshme dhe strategjike të zhvillimit." Të gjitha çështjet që po ngrihen si problem në lidhje me procedurën e regjistrimit janë zgjidhur këto ditë, dhe rreziqet për shkak të pandemisë janë të lidhura, kryesisht sepse një pjesë e madhe e procedurës është pa kontakte fizike për shkak të procesit të digjitalizuar dhe të qëndrojë pas regjistrimit sepse 19 viteve  nuk e kemi bërë atë operacion statistikor dhe kjo na bën një nga vendet e pakta pa regjistrim për një kohë kaq të gjatë," tha kryeministri Zaev në një intervistë.

Kryeministri Zaev theksoi se bëhet fjal për  një operacion shumë të rëndësishëm statistikor për përparimin e vendit dhe kjo është arsyeja pse fushata për të bojkotuar regjistrimin është e pakuptimtë.

"Përveç faktit që ka ndëshkime për refuzimin e pjesëmarrjes në këtë operacion statistikor, është e pakuptimtë të mos marrësh pjesë në regjistrim sepse nuk janë zgjedhje, regjistrimi nuk e ndryshon qeverinë, nuk shkakton procese prapavepruese dhe unë me të vërtetë nuk e shoh pse duhet bërë dramë nga regjistrimi. Ju nuk duhet të jeni një autoritet për të ditur se sa i rëndësishëm është regjistrimi. Duhet të jetë e qartë për opozitën edhe për krijimin e politikave të tyre partiake. Regjistrimi është i rëndësishëm për krijimin e politikave ekonomike, për politikat shëndetësore dhe arsimore, për politikat më të rëndësishme për zhvillimin e ekuilibruar rajonal," tha Zaev në një intervistë me emisionin "Trilling".

Regjistrimi në vetvete përfshin të gjitha rekomandimet e Eurostat për shprehjen e lirë të qytetarëve për përcaktimet e tyre kombëtare dhe të tjera, theksoi Kryeministri Zaev dhe shtoi se regjistrimi do të përfshijë jorezidentë, dmth. qytetarë të cilët janë një ose më shumë vite jashtë vendit, pas së cilës këto të dhënat kryqëzohen me të dhënat nga menaxhimi i kufirit nga bazat e të dhënave të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe me një klikim keni në çdo moment të gjithë qytetarët tanë që janë më shumë se një vit jashtë vendit për të kontrolluar të dhënat.

"Le të tregojmë sjellje të përgjegjshme dhe të pranojmë regjistrimin si një përgjegjësi shtetërore në mënyrë që përfitimet e treguesve statistikorë t'u kthehen njerëzve me politika të suksesshme", tha Kryeministri Zoran Zaev në një intervistë për emisionin "Trilling" në TV 24.